Oprichtster José Hermans staat rechts achter op de foto. (Foto: Hans van der Poel)
Oprichtster José Hermans staat rechts achter op de foto. (Foto: Hans van der Poel) Foto: Hans van der Poel

Stichting BijdeHandjes bestaat 20 jaar

Human Interest 889 keer gelezen

OSS | Twintig jaar geleden besloot José Hermans na een oproep in de krant om zich in te gaan zetten voor kinderen met een handicap. In september van dit jaar bestaat Stichting BijdeHandjes al 20 jaar. “Ik had toen niet verwacht dat ik dit 20 jaar later nog zou doen”, vertelt José.

“Twee ouders plaatsten in 2004 een oproep in de krant omdat zij op zoek waren naar vrijwilligers die hun kinderen een fijne middag konden bezorgen”, legt José uit. “Ik heb zelf een zoon met autisme en adhd dus die advertentie sprak mij erg aan. Ik ben toen samen met Inge Klein-Douwel hiermee begonnen. Omdat er meer mensen op die advertentie reageerden hadden we al gauw een aantal vrijwilligers bij elkaar.”

Kinderen met een beperking
José en de andere vrijwilligers van Stichting BijdeHandjes organiseren leuke activiteiten voor kinderen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking zoals down, autisme, adhd of gedragsproblemen. De groep is voor kinderen tot en met 12 jaar oud. “Je merkt dat als je ze samen zet ze elkaar verder helpen in hun ontwikkeling”, vertelt José. “Ze willen niet voor elkaar onder doen. Er is bijvoorbeeld een kind dat eerst niet sprak, maar nu praat als Brugman.”

Koekjes bakken
Iedere twee weken komt de groep bij elkaar om samen koekjes te bakken, muziek te maken of naar de kinderboerderij te gaan. “We doen altijd eerst een gezamenlijke activiteit en daarna mogen de kinderen doen wat ze willen. Ze vervelen zich nooit. En één keer per jaar gaan we op kamp.” Tijdens laatste kamp dat eind april plaatsvond werd het 20-jarig bestaan van de stichting uitgebreid gevierd.

Genoeg aandacht
“De wekelijkse bijeenkomst en het kamp geven ouders ook de gelegenheid om wat meer aandacht te geven aan hun andere kinderen. Ik heb zelf ook meegemaakt dat als je een moeilijk kind hebt je vaak minder tijd overhoudt voor je anderen kinderen. Die komen dan aandacht tekort en worden op hun beurt weer lastig. Ik vond het belangrijk om mensen daarbij te helpen en ik heb er nooit spijt van gehad.”

Kinderen en vrijwilligers
Om Stichting BijdeHandjes draaiende te houden is het van belang dat er nieuwe kinderen bij komen. “We kunnen soms moeilijk aan kinderen komen”, aldus José. “Voor een klein groepje wordt het te duur om activiteiten te organiseren, dus de kinderen zijn heel welkom.” Daarnaast kan de stichting ook altijd nieuwe vrijwilligers gebruiken. “De kinderen hebben veel aandacht nodig, we hebben nu 9 vrijwilligers voor 12 kinderen en ze willen allemaal aandacht. Als je dus ervaring hebt met deze doelgroep ben je van harte welkom.”

Meer info
Denk je dat jouw kind zich thuis zou voelen bij Stichting BijdeHandjes? Of heb je interesse om als vrijwilliger aan de slag te gaan, al is het maar één keer per maand? Dan kun je contact opnemen via info@stichtingbijdehandjesoss.nl. Meer informatie, waaronder de mogelijkheid om te doneren, vind je op de website.

www.stichtingbijdehandjesoss.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant