'SCHONE PORTRETJES; Brabantse buitenbeentjes in de negentiende eeuw' .
'SCHONE PORTRETJES; Brabantse buitenbeentjes in de negentiende eeuw' .

Osse schrijft boek over 'Brabantse buitenbeentjes in de negentiende eeuw'

Algemeen 528 keer gelezen

OSS | Het boek 'SCHONE PORTRETJES; Brabantse buitenbeentjes in de negentiende eeuw' is eerder dit jaar uitgekomen. Het is geschreven door de in Oss woonachtige Marita van Brussel.

Criminaliteit in Noord-Brabant is een actueel thema, maar het is zeker geen nieuw verschijnsel. Ook in de 19e eeuw had onze provincie zijn dieven, overvallers, moordenaars en oplichters. Ook Brabantse vrouwen lieten zich niet onbetuigd. Onderzoeker Marita van Brussel raakte gefascineerd door een aantal boefjes van weleer door het boevenproject van het Brabants Historisch Informatiecentrum (BHIC). Ze besloot hun achtergronden uit te diepen. Het resultaat is deze bundel, waarin de lotgevallen van onbekende Brabanders centraal staan. Van Brussel heeft een achtergrond in sociale en taalwetenschappen. Zij onderzoekt en beschrijft de levens van mensen in de marge van de geschiedenis: armen, krankzinnigen en criminelen. De Osse wil hiermee een extra dimensie aan de moderne geschiedschrijving geven.

Babbeltruc
De auteur belicht in dit boek tien personen, die elk op hun eigen manier probeerden hun persoonlijke omstandigheden te verbeteren, soms op inventieve wijze. Allemaal maakten ze kennis met de lange arm der wet. Toch waren het geen geharde criminelen, maar 'schòne portretjes'. Met behulp van gerechtelijke vonnissen en ander archiefmateriaal heeft de auteur hun levens gereconstrueerd. Een jonge moeder die in vermomming boterboerinnetjes overvalt, een ruilebuiter met een kwade dronk, een monnik met een babbeltruc of een breister met de bijnaam Dolle Griet. ISBN: 9789402173604, E-book ISBN: 9789402174458.

Uit de krant