Marjolein van de Donk.
Marjolein van de Donk.

Moodchanger: een change in mood en denkwijze

Algemeen 365 keer gelezen

OSS | De Osse Marjolein van de Donk doet mee aan de Fashion Revolution Week. Met het maken van 'moodchangers' wil ze mensen aan het denken zetten over de levensduur van kleding en de persoonlijke waarde van een 'oud' kledingstuk.

Een paar jaar geleden kwam Marjolein in aanraking met de Fashion Revolution Week. Deze werd in het leven geroepen na het instorten van een kledingfabriek in Bangladesh. Daarbij verloren meer dan 1135 mensen hun leven en vielen 2500 gewonden. Aan het licht kwam dat veel modemerken hun collectie produceren in onveilige fabrieken. Tijdens de Fashion Revolution Week, die van 22 tot 28 april plaatsvindt - de week dat de fabriek inzakte, wordt hierbij stilgestaan. Via onder meer de hashtag #WhoMadeMyClothes wordt modemerken gevraagd door wie en hoe ze hun kleding laten maken. "Ik ging me hierin verdiepen en werd aan het denken gezet", vertelt Marjolein die is opgeleid als modeontwerpster. "Je ziet dat steeds minder mensen kleding zelf maken en makkelijker iets kopen. Ze hechten hierdoor minder waarde aan een kledingstuk." Een denkwijze waar Marjolein verandering in wil brengen met haar workshop moodchanger; het omtoveren van oude betekenisvolle kledingstukken in een tas. "Je hebt zo minder afval en krijgt door van oude kleren iets nieuws te maken een persoonlijk artikel terug. Het is meer van jezelf dan een kledingstuk uit de winkel." Van een moodchanger kan je stemming een oppepper krijgen. "Van het shirt dat je niet meer draagt naar je werk, maar wel je baan in hebt gekregen kun je een mooie tas maken. Heb je een keer minder zin om naar je werk te gaan, hoef je alleen naar de tas te kijken en word je herinnerd aan het succes dat je hebt gehad en kunt er weer tegen aan", zegt Marjolein.

Moodchangers
In haar huis heeft ze diverse moodchangers. Zo hangt de oude coachjas van haar man als sporttas aan de muur en maakt ze van de oude kleding van haar kinderen verjaardagsvlaggetjes. "Aan de jas bewaart mijn man fijne herinneringen aan de tijd dat hij als coach actief was bij de roeivereniging. Door er een tas van te maken waar hij zijn sportkleding in kan doen en een plekje in huis te geven, wordt hij elke keer aan de leuke tijd herinnert als coach", weet Marjolein. En dat gevoel wil ze graag opwekken tijdens de workshop. "Aan de deelnemers van de workshop vraag ik of ze betekenisvolle oude kledingstukken willen meenemen waar ze iets leuks in hebben meegemaakt. Het is jammer als deze kleding in de kast blijft liggen of wordt weggedaan, terwijl je er een positief moment in hebt meegemaakt." Marjolein zorgt voor de overige benodigde materialen en de patronen. Deelname aan de workshop is gratis. "Wel hoop ik dat iedereen wat te eten of drinken mee kan nemen om er een gezellige en geslaagde workshop van te maken. Ik doe het om het verhaal van de Fashion Revolution Week te verspreiden en ondersteunen." Aanmelden voor de workshop, die twee keer plaatsvindt in de week van 22 tot 28 april, kan door te mailen naar lijlijlijntje@hotmail.com.

Uit de krant

Uit de krant