Jeroen Boeijen, voorzitter van Stichting Hart voor Oss.
Jeroen Boeijen, voorzitter van Stichting Hart voor Oss.

Stichting Hart voor Oss wil Oss hartveilig maken

Algemeen 1.026 keer gelezen

OSS | 80 mensen per jaar krijgen een hartstilstand in de gemeente Oss, zo blijkt uit cijfers van Stichting Hart voor Oss. Dat zijn niet alleen oude mensen, maar ook jongeren. De stichting heeft als missie meer AED's te realiseren binnen de gemeente Oss die 24 uur beschikbaar en bereikbaar zijn voor (burger)hulpverleners. Voorzitter Jeroen Boeijen heeft een droom. "Binnen vier jaar moet Oss 'hartveilig' zijn."

Binnen zes minuten reanimeren is van levensbelang. Boeijen: "Dan is de kans aannemelijk dat mensen er doorkomen met een goede kwaliteit van leven. Het is zeer belangrijk om zo snel mogelijk te starten met de reanimatie in afwachting van een ambulance of andere professionele hulpverleners. Elke seconde telt." Burgerhulpverleners zijn in de meeste gevallen als eerste ter plekke. Stichting Hart voor Oss -dat samenwerkt met stichtingen in de kernen- heeft al doel om in de gemeente Oss mensen met een plotselinge hartprobleem effectief te helpen door het tijdig toepassen van reanimatie, het snel inzetten van de AED apparatuur en door de snelle inschakeling en juiste informatieverstrekking aan het ambulanceteam. De stichting werd in 2016 opgericht door Boeijen nadat hij in 2011 een zeer vervelende ervaring meemaakte. "Ik kreeg als hulpverlener een oproep in de buurt voor een reanimatie. Ik was er snel, maar het duurde twintig minuten voordat de ambulances uit Uden en Den Bosch ter plekke waren. De ambulance van Oss was op dat moment in gebruik. Het slachtoffer heeft het niet overleefd en dat is enorm frustrerend. Toen zijn jonge kindjes vroegen: 'papa, wakker worden, deze man wil met je praten' raakte me dat enorm. Het ging door merg en been." Hij schreef een brief naar het Osse college van B&W, maar in eerste instantie werd daar niet op gereageerd. In 2016 kreeg de toen opgerichte stichting een opstartsubsidie.

AED's
In de gemeente Oss hangen rond de 285-300 AED's. Veruit de meeste kasten zijn binnen geplaatst. In de kernen is het beter gesteld met het aantal AED's dan in de stad zelf. In Geffen bijvoorbeeld zijn zestien van de zeventien AED's buiten gevestigd. "In bijvoorbeeld de Mettegeupel is het goed geregeld. In het Osse centrum en de Krinkelhoek is het bijvoorbeeld redelijk goed geregeld. De zes minuten halen we echter lang niet overal in Oss. We zijn aan het kijken waar de belangrijkste gaten zijn. In de Witte Hoef bijvoorbeeld of in een gedeelte van de Schadewijk hangt niets. Ook de Ruwaard is aan de krappe kant."

Initiatieven bewoners
Bewoners van 't Woud en ook in de Staringstraat (Ruwaard) hebben de handen ineen geslagen om een AED in de buurt op te hangen. Maak voor 15 maart uw donatie over naar Stichting Hart voor Oss via rekeningnummer NL54 RABO 0184169976 onder vermelding van 'AED WOUD' of 'AED RUWAARD'. "Het is geweldig dat er initiatieven ontstaan vanuit de bewoners. Wij willen ze graag ondersteunen. We krijgen subsidie van de gemeente Oss en zorgen daarmee voor het onderhoud. Ook AED's die al hangen, kunnen bij ons worden aangesloten." Er hangen momenteel namens Hart voor Oss twaalf buitenkasten in Oss, maar we willen dat aantal voor het einde van het jaar verdubbelen." Aanvragers moeten voldoen aan een aantal voorwaarden. Het moet gaan om een buiten AED die 24/7 bereikbaar is, er moet aansluiting zijn met reanimatie-oproepsysteem HartslagNu en het gaat om goed aantoonbaar onderhoud.

'Onbeschrijfelijk gevoel'
Boeijen heeft in zijn leven al twaalf mensen gereanimeerd en hoopt dat er door de stichting veel levens gered kunnen worden. "Je probeert iemand een kans te geven. De volledige focus gaat op dat moment uit naar het lichaam. Als een reanimatie lukt, is dat fantastisch. Je kunt echt iets voor mensen betekenen. Een uniek en onbeschrijfelijk gevoel."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant