Conny Leijten.
Conny Leijten.

Boek over 100 jaar Dr. Hermanslaan in Oss

Algemeen 562 keer gelezen

OSS | Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 12 september verschijnt de derde druk van het boek: 'Dr. Hermanslaan, 100 jaar gewoon een bijzondere straat in Oss'. Burgemeester Wobine Buijs-Glaudemans zal het eerste exemplaar in ontvangst nemen.

Tien jaar geleden werden van dit boek onder redactie van Conny Leijten en Marion Boeckhout 500 stuks verkocht. Omdat er nog steeds vraag naar is, hebben zij het boek geüpdatet en een nieuwe uitgave voorbereid.

Bewoners
In het boek wordt de twintigste eeuw tot 2020 belicht vanuit het perspectief van de bewoners van deze straat in Oss. De herinneringen en verhalen van tientallen bewoners van vroeger en nu vormen samen een kleurrijke geschiedenis van honderd jaar. Duidelijk wordt hoe grote gebeurtenissen hun invloed hadden op gewone mensen en hoe die ermee omgingen. Bijvoorbeeld in de oorlog, de jaren van verzuiling en de woelige jaren 60.
Het is dit jaar een eeuw geleden dat de eerste huizen, ontworpen door architect Charles Estourgie in dit straatje werden opgeleverd, als onderdeel van een ambitieus stedenbouwkundig plan naar voorbeeld van een Engels tuindorp. In het boek is een hoofdstuk gewijd aan het ontstaan van dit plan en de bijzondere architectuur (Arts en Crafts). Ook de huidige bewoners worden geportretteerd; zij vertellen hoe zij vandaag de dag hun huis en woonomgeving beleven. Het boek is rijk geïllustreerd met fotomateriaal uit archieven en privébezit.

Interview
Patrick Timmermans, directeur van Erfgoed Brabant zal op 12 september het belang van dit voorbeeld van ‘microgeschiedenis’ toelichten. Daarna interviewt hij schrijfster Conny Leijten over de inhoud en Dirk Jansen over het ontstaan van dit architectonisch project. Vanwege de coronavoorschriften kunnen alleen genodigden de presentatie bijwonen. Vanaf 12 september is het boek voor 15 euro te koop bij boekhandels Derijks en Primera, Stadsarchief, Museum Jan Cunen en het VVV in Oss.

Uit de krant

Uit de krant