Marjolein van de Donk.
Marjolein van de Donk.

Nieuwe betekenisvolle kledingstukken maken

Algemeen 616 keer gelezen

OSS | Het meest betekenisvolle kledingstuk van de wereld maken. Dat is het doel van Marjolein van de Donk die een patchwork-project gaat starten. De modeontwerpster zoekt daarvoor mensen die oude kledingstukken willen opsturen. "Kledingstukken die niet meer gedragen worden maar wel belangrijk zijn geweest."

door Leon Voskamp

De Osse is erg kritisch op de meeste mode. "Bedrijven verkopen deze kleding niet om je beter te laten voelen. Je hebt met alle trends namelijk het idee dat je al snel iets ouds draagt. Het gaat de bedrijven alleen maar om zoveel mogelijk te verkopen. Kleding is voor veel mensen net als fastfood. Ze gooien het al snel weg, maar kleding is voor mij geen wegwerpartikel. Kleding is als je tweede huid en daar moet je zuinig mee omgaan. Ik hoop dat mensen anders over de inhoud van hun kledingkast na gaan denken. Koop kleding die je ook echt graag wil dragen."

Moodchanger
In 2019 deed Marjolein mee aan de Fashion Revolution Week. Met het maken van 'moodchangers' wilde ze mensen aan het denken zetten over de levensduur van kleding en de persoonlijke waarde van een 'oud' kledingstuk. Van oude betekenisvolle kledingstukken maakte ze een tas. Dat levert minder afval op en van oude kleren kregen mensen een persoonlijk artikel terug. "Van het shirt dat je niet meer draagt naar je werk, maar wel je baan in hebt gekregen kun je een mooie tas maken. Heb je een keer minder zin om naar je werk te gaan, hoef je alleen naar de tas te kijken en word je herinnerd aan het succes dat je hebt gehad en kunt er weer tegen aan", zei Marjolein vorig jaar in Weekblad Regio Oss.

Kleding met een verhaal
Nu in 2020 start ze een nieuw project. Van oude kledingstukken wil ze nieuwe kleding maken. Van spijkerbroeken bijvoorbeeld of een sweater. "Dit is geen oproep om dozen vol met oude kleding op te sturen. Het moet gaan om kledingstukken met een verhaal, bijvoorbeeld die zijn gedragen tijdens een belangrijke gebeurtenis of op een evenement. Ik vraag mensen om een begeleidende brief te schrijven wat de betekenis van het stuk is. Samen met de mensen die oude kleding naar me sturen wil ik nieuwe betekenisvolle kledingstukken maken. Iedere vrijdag ga ik daarvoor op korte termijn een live sessie houden. Als groep gaan we in een creatief proces de kleding ontwerpen. Het zou natuurlijk ook geweldig zijn als mensen geïnspireerd raken en zelf thuis aan de slag gaan." Geïnteresseerden die oude kledingstukken met een verhaal willen opsturen, kunnen daarvoor een berichtje achterlaten op www.
marjoleinvandedonk.com. Kijk ook op patchwork-project op Facebook.

Goed doel
Van de opbrengsten van de verkochte kledingstukken gaat een groot deel naar het goede doel Because We Carry. Wekelijks gaan teams van vrijwilligers naar het Griekse eiland Lesbos om daar de vele vluchtelingen te helpen. Dat varieert van het uitdelen van eten tot het regelen van droge kleren. Elke gedoneerde euro komt goed terecht. "Ik vind het een geweldig goed doel, vrijwilligers doen er belangrijk werk. Daar wil ik financieel heel graag een steentje aan bijdragen."

Uit de krant

Uit de krant