Lotte Velvet. (Foto: Anne van Zantwijk)
Lotte Velvet. (Foto: Anne van Zantwijk)

Lotte Velvet geeft ons haar Ondergrond

Algemeen 363 keer gelezen

OSS | Al vanaf haar twaalfde trad ze met de schoolmusical van het Titus Brandsmalyceum op in De Lievekamp. Met een vriendin formeerde ze een bandje; muziek maken en teksten schrijven zorgden ook toen al voor trofeeën in de kast.

door Carla van Herpen

Toch koos ze na het gymnasium niet meteen voor de kleinkunst. Ze vertrok naar Rotterdam en studeerde psychologie. Wel bleef ze, vanaf dat moment solo, met theater bezig: liedjes, sketches en toneel rolden uit haar pen. De maatschappelijke betrokkenheid die haar werk typeert, kreeg verdere voeding vanuit haar beroep als forensisch psychologe. Onlangs won ze met glans de Amsterdam Kleinkunst Festival Sonneveldprijs en publieksprijs. We praten met Lotte Velvet over de betekenis daarvan, wat haar drijft en over haar cabaretshow ‘Ondergrond’ waarmee ze op 28 november tweemaal in de Rabozaal van De Lievekamp staat.

Invalshoek
“Ik ben altijd met de actualiteit bezig. Heb ik dat van huis uit meegekregen? Geen idee, ik zit denk ik gewoon zo in elkaar. Mijn ouders hebben me zeker het besef meegegeven dat wat er in de wereld gebeurt ertoe doet. Ik heb altijd de vragen ‘waarom, hoezo’ en probeer daar iets mee te doen. Hierbij probeer ik niet moraliserend te zijn, ik wil anderen absoluut mijn mening niet opleggen. Ik bekijk de dingen van alle kanten en zo ontstaat er een invalshoek die ik in een liedje en/of sketch verwerk. Brengt dat mijn publiek naast plezier en een lach ook nog wat meer begrip voor elkaar, dan is dat mooi meegenomen. Mijn stijl is snel, de boodschap soms bikkelhard en fel, maar de kwinkslag, humor en zeker ook medeleven en liefde voor de mens voeren de boventoon.”

Metafoor
“In ‘Ondergrond’ gaat het niet zo goed tussen mij en de wereld en ik besluit het uit te maken. Ik gebruik de liefdesrelatie als metafoor voor de moeilijkheden waar we nu met zijn allen voor staan. Daartussendoor bespreek ik met behulp van liedjes met gitaar en viool, ‘spoken word’ en personages actuele onderwerpen. De onderwerpen zijn zwaar, maar het programma is dat zeker niet.”

Verrassing
“Het zó dicht op de actualiteit zitten, bracht in de ‘race’ naar de finale van het AKF, die in oktober 2019 startte, met zich mee dat ik, door corona, mijn hele programma in de zomer moest herschrijven. Het was het waard, het winnen van zowel de jury- als publieksprijs was een fantastische verrassing. Het opent veel deuren, impresario’s en de pers leren je kennen. Heel veel mensen hebben via de livestream meegekeken. En ik werd uitgenodigd door De Lievekamp, wat ik geweldig vind. Na 18 jaar keer ik terug op vertrouwde bodem. Ik beloof iedereen er nog een schepje bovenop te gooien, zodat het voor alle tweemaal 30 aanwezigen een fantastische avond wordt.”

Kaarten
Ook AKF-finalisten Beth & Flo staan op het podium met hun programma ‘Niet wat je denkt!’ Kijk voor de kaartverkoop op de website www.lievekamp.nl. Op de website staan ook de praktische maatregelen voor een fijn en veilig bezoek aan theater De Lievekamp.

Uit de krant

Uit de krant