Iris van Nuland en Chiel Nugter.
Iris van Nuland en Chiel Nugter.

Vannatuure: een combinatie van gitaar en viool

Algemeen 284 keer gelezen

OSS/DEN BOSCH | Het is een originele combinatie: enkel de viool en de gitaar samen. Met deze twee instrumenten hebben componist en gitarist Chiel Nugter (30) uit Den Bosch en violiste Iris van Nuland uit Oss (18) een volledig album opgenomen. Vannatuure is nu beschikbaar via alle streamingsdiensten en brengt zelfgemaakte, 'lichter toegankelijke klassieke muziek', aldus Iris.

door: Moniek Jaspers

Chiel was bezig met het maken van een CD voor de gemeente Den Bosch. Voor één nummer had hij een violist nodig. Zo is hij via via in contact gekomen met Iris. Daar is het echter niet bij gebleven. Omdat een combinatie van enkel gitaar en viool niet vaak voorkomt, vond Chiel een samenwerking met Iris erg interessant. “Ik heb Iris gevraagd of ze interesse heeft in het maken van een album. Ik wist dat ze door corona nu meer tijd had”, vertelt Chiel. Daar moet Iris om lachen: “Zonder corona zou ik inderdaad een drukke concertagenda hebben gehad, maar ook dan zou ik meteen ja hebben gezegd en tijd hebben gemaakt. Het was nu gewoon goede timing. Ik vond het erg bijzonder dat Chiel mij vroeg en ik was nieuwsgierig naar de combinatie van gitaar en viool. Het wordt het eerste album waar ik een grote rol in heb.”

Van idee tot album
Van idee tot eindresultaat is Chiel ongeveer een half jaar bezig geweest met Vannatuure. Het helpt wel dat hij een archief vol met melodieën heeft. "Over de jaren heb ik allemaal melodieën gemaakt en opgeslagen in een archief. Dat zijn er meer dan duizend. Een stuk of dertig leuke melodieën heb ik in een map gezet, waar Iris en ik samen de beste uit hebben gekozen. Deze hebben we vervolgens geanalyseerd en bewerkt voor gitaar en viool. Je moet het zo zien: je hebt een thema voor het verhaal, nu moet je de tekst nog schrijven”, legt Chiel uit. De combinatie van gitaar en viool is niet de makkelijkste. "De viool gaat een stuk harder, waardoor ik met de gitaar harder moet spelen dan eigenlijk hoort. Maar we hebben een goede samenwerking. Iris is snel en erg scherp. Ze heeft echt talent. Wanneer Iris viool speelt, dan krijgt ze alle aandacht.” Het opnemen van een album was wel even anders dan wat Iris gewend is. Ze is klassiek opgeleid, zit nu in het eerste jaar van het Conservatorium in Amsterdam en heeft van tevoren een vooropleiding in Den Haag gedaan. Toen heeft ze vooral veel concerten gespeeld. Dit jaar nog heeft ze het Princes Christina Concours gewonnen, al wel maar voor dertig mensen in het publiek. Dat was even wennen; net zoals de studio-opnames voor Vannatuure. "Het was super leuk, maar wel heel anders, want je hebt geen rechtstreekse reactie van het publiek. Je krijgt niet meteen feedback. Maar het is ook relaxed. Je kunt een nummer zo vaak overdoen als je wilt. We hadden wel afgesproken om het in een paar takes te doen om de prestatiedruk nog te voelen. Ik vind altijd dat je beter presteert onder druk”, aldus de violiste. "Chiel mag me altijd nog een keer vragen. Hij heeft duizend ideeën.”

Uit de krant

Uit de krant