Afbeelding

Investeren in bitcoin of in onroerend goed, wat is beter?

Algemeen 320 keer gelezen

Twee populaire investeringsmogelijkheden, onroerend goed en bitcoin, maken furore in de huidige markt. Als het om deze kansen gaat, kan het moeilijk zijn om te onderscheiden wat voor jou de verstandigste investeringskeuze is. Beide hebben immers voordelen en brengen, zoals alle andere investeringen, risico’s met zich mee. Als je deze activa hebt overwogen en de optie wilt selecteren die het beste bij je past dan is het slim om de voor- en nadelen van elke investering bekijken. Daarover kun je meer lezen in dit artikel. 

Investeren in onroerend goed

Investeren in onroerend goed is het kopen van onroerend goed met de bedoeling het te verhuren of te verkopen om winst te maken. Dit is een veelzijdige investering. Je kunt het bijvoorbeeld als bedrijfsruimte huren, een residentiële verhuurder worden, een vakantieverblijf verhuren of een Airbnb openen. Investeren in onroerend goed kan helpen om je portefeuille te diversifiëren. Vastgoed is bovendien een tastbare investering, je kunt er dus geld uit halen en er weer waarde in stoppen. Met een juiste aankoop en onderzoek kun je geld binnenhalen terwijl je waarde hecht aan een verkoopbaar bezit. Bovendien heeft het bezit van onroerend goed belastingvoordelen. Er zijn echter veel inspanningen nodig als het gaat om investeringen in onroerend goed. Bijblijven met onroerend goed vereist regelmatig onderhoud, upgrades en reparaties. Eigenaren moeten daarnaast huur innen en zich zorgen maken over nutsvoorzieningen, om nog maar te zwijgen van het feit dat het kopen van onroerend goed vooraf prijzig kan zijn. Eigendom is ook niet een geheel vloeibaar bezit. Hoewel je onroerend goed kunt verkopen, kan het soms moeilijk zijn om dit te doen. Het verkopen kost natuurlijk tijd, maar er is ook een kans dat je veel geld in iets steekt wat je er later niet uit haalt. Aan de andere kant hebben mensen een woonruimte nodig, dus onroerend goed zal altijd een noodzaak zijn.

Investeren in crypto

Cryptocurrency, waarvan bitcoin het meest populair is, is één van de nieuwste beschikbare investeringsopties. Deze digitale valuta fungeren als een wereldwijd ruilmiddel als alternatief voor geld. Ze zijn technologische munten die wordt ondersteund door blockchain-technologie. Een groot voordeel van bitcoin-investeringen is dat de munt nooit kan worden opgeblazen, omdat er altijd een beperkt aantal bitcoins zal zijn om rond te gaan. Er komt ook niet veel kijken bij VeChain kopen: je verkrijgt je cryptocurrency-portemonnee en koopt je bitcoins via bijvoorbeeld Bitvavo. Eventueel kun je ook nog minen. De valuta is daarnaast wereldwijd beschikbaar en bruikbaar en kan gemakkelijk worden verkocht op een cryptocurrency-exchange. Transacties zijn bovendien gemarkeerd in de blockchain, die openbaar beschikbaar is, en er is momenteel veel vraag naar bitcoin. Hoe groot al deze voordelen ook mogen zijn, er zijn enkele risicofactoren. Aangezien bitcoin een immaterieel actief is, is er in ruil daarvoor behoorlijk wat ruimte voor fouten. De valuta is volledig digitaal, waardoor deze openstaat voor cyberaanvallen, en de beveiliging is niet ijzersterk. Hoewel er maar een beperkt aantal bitcoins is, zijn er ook veel andere soorten cryptocurrency, zoals VeChain, beschikbaar die de markt kunnen opblazen.

Welke investering is beter?

Terwijl je je beleggingsportefeuille opbouwt, hangt de beste investeringsoptie toch echt af van je persoonlijke financiële achtergrond, je bekendheid met het actief en hoeveel je bereid bent te riskeren. Het kopen van bitcoin is bijvoorbeeld onderhoudsarm, maar wel risicovol met het potentieel voor een hoge beloning. Onroerend goed aan de andere kant is een langetermijninvestering die kan eindigen in een grote uitbetaling of zelfs een vast inkomen kan opleveren. Het hangt er dus uiteindelijk van af aan wat je je kunt veroorloven en wat je je kunt veroorloven te verliezen.

Uit de krant