Thea Schuurmans bezig met de productie van kunstraat.
Thea Schuurmans bezig met de productie van kunstraat. Foto: Dick Hubertus

‘Je moet voor dit werk een natuurmens zijn’

Algemeen 788 keer gelezen

GEFFEN | Ruim 22 jaar geleden kochten Robert en Thea Schuurmans hun eerste bijenvolk. Puur als hobby vanwege hun interesse in de natuur. Sinds 2007 is het echter een serieus bedrijf en hebben ze 100 volken in heel Nederland staan voor de bestuiving van gewassen en de productie van honing. 

door Dick Hubertus

Het bedrijf annex museum is gevestigd aan de door berken omzoomde Leiweg in het fraaie buitengebied van Geffen. Thea (59) vertelt: “Wij houden ons bezig met bestuiving, bijenteelt, de productie van honing en bijenproducten. Onze honing verkopen we hier bij het bedrijf, in winkels en bij fruittelers. Ook leveren we door ons zelf ontwikkelde bijenkasten. De naam van ons bedrijf, Eco Poll, staat voor natuurlijke (Eco) bestuiving (Pollination). In ons museum ontvangen we groepen belangstellenden en schoolklassen. Verder verzorgen we hier lezingen, workshops en geven rondleidingen.”
Thea Schuurmans vervolgt: “Momenteel hebben we het heel druk met de productie van kunstraat, de Belgen zeggen startwas. Collega imkers leveren blokken bijenwas aan die wij middels een geavanceerde machine verwerken tot velletjes kunstraat. Deze kunstraten zijn voor de bijen in de kasten een begin om hun raten verder uit te bouwen. Die Belgische term is dus zo slecht nog niet.”
Wat betreft de bijenstand zegt Thea: “Door de milieuproblematiek is het weer veel grilliger geworden. Door het koude voorjaar hebben we nog steeds geen honing kunnen slingeren. Normaal beginnen we daar in mei al mee en produceren dan al enkele honderden kilo’s honing, maar in dit vak ben je afhankelijk van de natuur. Dat betekent heel alert zijn.”
Over haar passie voor bijen zegt Thea: “Je moet wel een natuurmens zijn om dit werk te kunnen doen. Ik krijg wel eens te horen: ‘Jullie werken altijd’. Maar zo voelt het niet. Het moet trouwens niet op werken gaan lijken. Ik vind het gewoon fijn om buiten bezig te zijn en Robert denkt er ook zo over.”

Lees het complete verhaal woensdag in Weekblad Regio Oss

Uit de krant

Uit de krant