De Raadhuislaan-Zuid. Een schets, want architectonisch moet er nog naar gekeken worden.
De Raadhuislaan-Zuid. Een schets, want architectonisch moet er nog naar gekeken worden.

Raadhuislaan Zuid: Nieuwe Lievekamp, honderden woningen, enorm parkeerdek en groene omgeving

Algemeen 4.663 keer gelezen

Een nieuw, groter en duurzaam theater De Lievekamp op een nieuwe plek, vier gebouwen met zo’n 400 huurwoningen en daaronder commerciële ruimten, een zorgcomplex met 80 zorgwoningen, een groen park en een enorm parkeerdek voor 600/700 auto’s. Dat komt uit een haalbaarheidsonderzoek gebiedsontwikkeling voor de Raadhuislaan Zuid. De financiële haalbaarheid wordt over drie a vier maanden verwacht.

Het gebouw van theater De Lievekamp bestaat al ruim 50 jaar en is nodig aan vervanging toe. Er is voor gekozen voor nieuwbouw naast het Osse gemeentehuis. Op die manier kan tijdens de verbouwing het theater gewoon open blijven. “Zo’n verbouwing kan namelijk zeker 2 jaar duren. In de praktijk zien we bij andere theaters dat pas tussen de 3 en 5 jaar de exploitatie weer sluitend is”, aldus Lievekamp-directeur Coen Bais. Het wordt een modern gebouw dat aan alle duurzaamheidseisen voldoet. In de nieuwe Lievekamp verhuist Muzelinck mee. Ook worden er ateliers gecreëerd. 

Meer capaciteit
De Grote Zaal van De Lievekamp gaat van 650 naar 800, de middenzaal van 240 en 300 en Marag van 50 naar 100. Bais: “Het is noodzakelijk om de Grote Zaal uit te breiden. De grotere producties zullen dan ook voor Oss kiezen. Meer bezoekers betekent meer inkomsten. Bovendien hebben we in een duurzaam pand minder kosten.” De Lievekamp wil ook haar maatschappelijke functie verder uitbouwen. “Een inclusief theater waarbij we nog meer een plek voor iedereen zijn. Zo willen we vaker overdag open gaan en worden we beter toegankelijk voor mindervaliden.”

Parkeren
Achter De Lievekamp langs het spoor komt een groot parkeerdek met 600/700 plaatsen, dat vanaf twee kanten te bereiken is. Bewoners kunnen hier parkeren, maar ook bezoekers. De rest van het gebied is autovrij. Het parkeerdek wordt ook groen ingericht en past in de omgeving. Voor mindervaliden blijft er bij het gemeentehuis nog wel de mogelijkheid om te parkeren.

Wonen
Op de huidige parkeerplaats van het gemeentehuis komt een zorgcomplex met daarboven zorgwoningen. Onder andere huisartsenpraktijk Ons Medisch Centrum en Novadic-Kentron kunnen zich vestigen in de plint. Aan de andere kant naast Theater De Lievekamp komen vier gebouwen met appartementen. Midden in een groene omgeving.  In de vier appartementencomplexen -met op de begane grond commerciële ruimten- gaat het allemaal om huur. 30% sociale huur, 50% midden- en 20% hogere huur. “Dit is een heel goede ontwikkeling voor Oss. Zeker ook omdat in de Raadhuislaan Noord er ook mooie plannen zijn voor het Belastingkantoor”, aldus wethouder Joop van Orsouw.

Duurzaamheid
Volgens Wim Boers (eigenaar Raadhuislaan 4 en directeur Lister Buildings) gaat het om biobased bouwen, een primeur in Nederland. Er wordt gebruikt gemaakt van natuurlijke materialen. “Houtbouw is de toekomst. Onze duurzaamheidsambitie is heel hoog met allerlei innovatie oplossingen.”
In 2027 moeten alle plannen zijn uitgevoerd, maar zo ver is het nog lang niet. De huidige plannen -zonder financieel onderzoek- worden 30 september voorgelegd aan de politiek. Wethouder Frank den Brok: “We willen vragen of we op de goede weg zijn.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant