Een groepje scouts met rechts op de foto Mike Verkaik.
Een groepje scouts met rechts op de foto Mike Verkaik.

Spelenderwijs leren bij Scouting Heesch

Algemeen 373 keer gelezen

HEESCH | “Buiten spelen, samen avonturen beleven, sportieve en creatieve uitdagingen aangaan. Scouting is een leuke hobby en goed voor de ontwikkeling van kinderen.” Aan het woord is de voorzitter van Scouting Heesch, Mike Verkaik (31). Na een rondgang door het ruime clubgebouw zitten we in het zonnetje op het buitenterrein met uitzicht op acht grote, zelfgebouwde, multifunctionele wigwams die gebruikt worden als klimtoestel, tafel, keuken en tent.

door Dick Hubertus

In 1907 richtte de Britse lord Baden-Powell een organisatie op waarbij de jeugd de kans kreeg om de natuur te ontdekken, leren te overleven, eten te vinden, sporen te volgen enz. De beweging kreeg wereldwijd navolging, zo ook in 1910 in Nederland. In 1947 werd Scouting Heesch opgericht. Sinds 40 jaar hebben de Heesche scouts hun clubgebouw ‘De Elleboog’ aan de Leekenstraat. Na onderhandelingen met de gemeente zijn zij sinds kort eigenaar van het pand en het omliggende terrein. Vanaf zijn veertiende jaar is Mike Verkaik actief bij Scouting Heesch. “We hebben 240 leden, waarvan 140 jeugdleden. Ze zijn onderverdeeld in leeftijdscategorieën vanaf 4 jaar en hebben namen als Bevers, Welpen, Gidsen, Scouts, Rowans en Sherpa’s. Het is heel fijn dat we ook een trouw en breed kader van 50 stafleden hebben.”

Ontwikkeling
Over het vormend karakter van scouting vertelt hij: “Onze activiteiten zijn niet per se prestatiegericht. Je bent altijd wel ergens goed in. Je ontwikkelt je sociale vaardigheden en mentale weerbaarheid. Ik zie kinderen op allerlei terreinen groeien en later doorstromen naar kaderfuncties. Ze leren ook zelf dingen te organiseren. Voor veel kinderen is de pubertijd een heftige periode. Maar hier kunnen ze in een veilige omgeving de wereld ontdekken. Daarbij is het sociale aspect bij scouting belangrijk en hebben we per leeftijdscategorie een specifiek aanbod aan activiteiten. En dat aanbod is heel breed. Denk aan sport, spel, knutselen, klimmen, klauteren, muziek maken, zingen, op kamp gaan of een kampvuur maken.”
Hij vervolgt: “Bij scouting leer je veel van elkaar en dat gaat vaak spelenderwijs. Ook word je getriggerd om met creatieve oplossingen te komen. Als het op kamp een aantal dagen regent kun je gaan zitten balen òf kijken hoe je het anders kunt invullen. Saamhorigheid is daarbij belangrijk. Ja, we dragen een uniform. Dat is handig voor de herkenbaarheid en het laat zien dat we allemaal gelijk zijn. De regels hieromtrent zijn echter niet meer zo streng als vroeger. Bekend in Heesch zijn we ook vanwege de jaarlijkse oliebollenactie rond oud en nieuw. We bakken dan 16.000 oliebollen die we verkopen ten bate van onze vereniging.”


Uit de krant