Bezoekers van het Osse centrum. (Foto: Hans van der Poel)
Bezoekers van het Osse centrum. (Foto: Hans van der Poel)

Horeca en cultuur mogen tot 22.00 uur open

Algemeen 724 keer gelezen

De horeca en de cultuursector kunnen onder voorwaarden tot 22.00 uur weer open. Dat hebben minister Ernst Kuipers en premier Mark Rutte dinsdagavond bekend gemaakt tijdens de coronapersconferentie. Bij sportwedstrijden, zowel binnen als buiten, is publiek weer welkom. Er geldt wel een maximum op het aantal bezoekers. De versoepelingen gaan woensdag al in.

“We zetten een grote stap om Nederland verder van het slot te halen, ondanks dat de besmettingscijfers door het dak gaan. Dat voelt tegenstrijdig, maar het OMT zegt dat het verantwoord is om alle activiteiten weer mogelijk te maken tot 20.00 uur. Wij gaan met 22.00 uur zelfs iets verder. Er zijn zulke grote spanningen en daarom zoeken we de grenzen van het mogelijke op. We nemen een risico”, aldus Rutte.

Voor toegang tot een restaurant of theater geldt 3G weer. Je moet je vaccinatie- of herstelbewijs kunnen tonen, of een negatieve test. Wie rondloopt moet een mondkapje op. Een zitplaats is verplicht.
Evenementen zijn onder voorwaarden weer mogelijk. Bij binnenevenementen is het maximum 1250 bezoekers. Buiten gaat het om een derde van de capaciteit. Rutte: “Tussen 5.00 uur en 22.00 uur kan bijna alles open. Buiten en binnen geldt nog wel de anderhalve meter afstand.”
De quarantainemaatregelen voor scholen zijn versoepeld. Alleen kinderen die klachten hebben of positief getest zijn blijven thuis.
“Dit pakket geldt voor zes weken, maar over drie weken is er een weegmoment. We doen iets heel spannends. Over drie weken zijn de besmettingscijfers vermoedelijk veel hoger. Het is aan ons allemaal om ervoor te zorgen dat we dan niet opnieuw op de rem moeten trappen”, besluit premier Rutte.

Uit de krant