Rachel Aaij.
Rachel Aaij.

Pakt Osse Rachel de titel Miss Gay Holland 2022?

Algemeen 3.112 keer gelezen

OSS | Komt de Miss Gay Holland 2022 uit Oss? Rachel Aaij is één van de kanshebbers voor de titel. “Ik wil uitstralen dat iedere vrouw mooi is op haar eigen manier.”

Rachel werd 21 jaar geleden geboren als jongen en groeide op in Nistelrode. Al op de basisschool voelde hij dat hij anders was dan andere jongens. “Ik kon er mijn vinger niet op leggen, het was een gevoel. In de puberteit ontstond er frustratie richting mijn lichaam. Ik zocht op internet wat het kon zijn en herkende me in een artikel over transgenders. Op mijn 13e wist ik al dat ik een meisje wilde zijn, maar ik besloot het voor mezelf te houden. Dat was niet bepaald een leuke periode.” Op 16-jarige leeftijd vertelde Rachel het nieuws aan haar ouders. “In eerste instantie vonden ze het moeilijk om te accepteren. Dat had er bij mijn vader vooral mee te maken dat hij bang was voor de reacties uit het dorp. Ik koos echter voor mezelf en gelukkig accepteerde mijn moeder het vrij snel. Ook met mijn vader is het contact weer goed. Ze zien dat ik nu een stuk gelukkiger ben dan vroeger. Of ze het aan hadden zien komen? Ze zagen dat ik vrouwelijker was dan andere jongens, maar dit hadden ze niet verwacht.”

Hormonen
Toen ze 18 jaar was en haar wensen uitsprak bij de huisarts, werd ze doorgestuurd naar het VU medisch centrum. “Daar kwam ik op een megalange wachtlijst te staan. Zo’n twee jaar later is het hele traject in gang gezet. Sinds acht maanden krijg ik vrouwelijke hormonen en mannelijke hormoonremmers. Na mijn eerste kuur mocht ik mijn geslacht veranderen bij de gemeente en heb ik mijn naam veranderd in Rachel. Na een jaar kijken ze hoe de hormonen uitpakken en of operaties mogelijk zijn. Een ideaalbeeld heb ik nog niet, ik wacht het rustig af.”

Zelfverzekerd
Via een vriendin werd ze gewezen op Miss Gay Holland. “Ze pakte de titel vorig jaar en zei dat deze verkiezing echt iets voor mij is. Ik heb me ingeschreven, een vragenlijst ingevuld en foto’s meegestuurd. Deze verkiezing komt voor mij op een perfect moment. Ik zit goed in mijn vel en heb me nog nooit zo zelfverzekerd gevoeld.”

Stemmen
Deze wedstrijd gaat niet alleen om uiterlijk. “Het gaat meer om het verhaal dat je deelt. Bij deze verkiezing gaat het om het aantal stemmen en ik hoop dat mensen mij steunen. Ik probeer op zoveel mogelijk manieren mensen te overtuigen om hun stem uit te brengen.” Stemmen kan vanaf 14 februari door een mail met de naam Rachel te mailen naar info@missgayholland.nl. “Het zou heel leuk zijn als ik win en daarmee het gezicht van de LHBTI-gemeenschap word. Er gaan dan wellicht deuren open die anders gesloten zouden blijven.”

Tolerantie
Het gaat Rachel niet alleen om een eventuele titel. “Ik wil uitstralen dat iedere vrouw mooi is. Je kunt als vrouw zijn geboren of een transvrouw zijn, je kunt hetero, gay of bi zijn: het maakt niets uit.” Ze vervolgt: “Ik wil tevens strijden voor meer tolerantie en maatschappelijke acceptatie. Dan praat ik over de gehele samenleving, ook over de transgemeenschap. Ik merk dat in die groep nog een hoop te winnen is. Er wordt soms zo kritisch naar iemand gekeken en dan gaat het er keihard aan toe.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant