Wim Verschoor (links) en Henk van Nuland in het clubhuis van American Oss
Wim Verschoor (links) en Henk van Nuland in het clubhuis van American Oss

American Oss: vonken, lucht en benzine

Algemeen 3.202 keer gelezen

OSS | In het gezellige clubhuis van American Oss aan de Scheldestraat druipt de nostalgie van de muren: Amerikaanse vlaggen, singeltjes, posters en andere memorabilia uit de jaren ’50 en ’60. Uit de speakers klinkt John Hiatt die zingt over zijn Thunderbird. Oprichters van American Oss Henk van Nuland en Wim Verschoor vertellen over hun passie voor Amerikaanse oldtimers uit die jaren en de daarbij behorende lifestyle.

door Dick Hubertus

Henk: “Wim en ik hebben in 2018 de club opgericht. Het clubhuis hebben we met vereende krachten zelf gebouwd en dat heeft het clubgevoel enorm versterkt. We zijn een vereniging voor liefhebbers en eigenaren van Amerikaanse auto’s, het liefst oldtimers. Het gaat er ons om kennis en ervaring uit te wisselen, aan auto’s te sleutelen, de wagens rijdend te houden en zeker niet op de laatste plaats om samen te komen. We bezoeken onder andere meetings waarbij verschillende van onze dames zich in jaren ‘50 en ‘60 outfit kleden, compleet met pettycoats, super mooi om te zien. Verder organiseren we toertochten en barbecueën regelmatig met de leden, hun families en vrienden. Al met al zijn we een gezellige club voor het hele gezin.”
Wim Verschoor (59) vervolgt: “Op zondag 22 mei houden we hier een meeting voor liefhebbers en of bezitters van Amerikaanse oldtimers, de entree is gratis.” Over hun voorliefde voor de fifties en de sixties zijn beide mannen het eens: “Wij koesteren het romantische beeld van die jaren: de auto’s, de muziek, de films en de kleding. Als we met onze hobby bezig zijn is dat voor ons een vorm van onthaasting: lekker sleutelen en rijdend met onze auto’s voelen we ons zo vrij als een vogeltje. Het gaat er helemaal niet om wie de duurste auto heeft. We leren van elkaar hoe je iets repareert en waar je aan onderdelen kunt komen. Dat betekent netwerken en dat houdt de aanschaf van te vervangen onderdelen betaalbaar.”
Henk: “De huidige generatie monteurs kan onze auto’s niet meer repareren. Door de computertechniek is het vak enorm veranderd. Bij onze auto’s is het zo dat als ie vonkt en hij krijgt lucht en benzine, dan loopt ie. Ja, inderdaad, onze Cadillacs, Chryslers, Packards, Dodges en Chevrolets zijn vrij dorstig, maar tijdens onze toertochten rijden we heel rustig, zo’n 80 kilometer per uur. En als ze goed gereviseerd zijn glijden ze over de weg. Zowel op onze meeting van 22 mei als tijdens onze clubactiviteiten gaat het er vooral om elkaar te ontmoeten en te genieten van onze hobby. Mensen die lid willen worden hoeven ook geen ‘Amerikaan’ te hebben. Interesse is genoeg.”

Uit de krant