Scheuren in het kleidek.
Scheuren in het kleidek.

Waterschap start met beregenen Maasdijk

Algemeen 8 keer gelezen

OSS | Helaas zorgt deze mooie warme zomer met hoge temperaturen ook voor nadelen. Niet alleen voor ons watersysteem (de sloten en beken), maar ook voor de dijken. Daarom is Waterschap Aa en Maas gestart met het beregenen van een aantal dijken.

Door de aanhoudende droogte zien we dat de grasmat van de Maasdijk sterk achteruit gaat. Wanneer gras uitdroogt, heeft dat negatieve gevolgen voor het kleidek van de dijk. Er ontstaan scheuren en dit is gevaarlijk voor de stevigheid van de dijk.
Als het lange tijd droog en warm is zoals nu, drogen de wortels van het gras sneller uit. De erosiebestendigheid van de dijk neemt hierdoor af, omdat wortels juist de grond bindt en de dijk sterk maakt. Hierdoor droogt ook het onderliggende kleidek sneller uit. En we zien zelfs dat deze op plekken scheurt. Ook op plaatsen waar het gras nog wel groen is.

Op plekken op de dijk waar nu al scheuren te zien zijn, is Waterschap Aa en Maas begonnen met het beregenen met water uit de Maas. Als de klei nat wordt, krimpen de scheuren. Het waterschap hoopt dat het gras en het talud ook hierdoor herstellen.

Uit de krant

Uit de krant