Afbeelding

DAM Power, ‘op weg naar energie neutrale dorpen’

Algemeen 359 keer gelezen

REGIO | DAM Power organiseert op 4 oktober een tweede informatieavond. Deze gaat over isolatie, de subsidies die hiervoor beschikbaar zijn en het overstappen op een andere energieleverancier. DAM Power laat weten: “Ook bij de aanschaf van isolatiematerialen willen we collectief inkopen, zoals we dat gedaan hebben bij de zonnepanelen.” Begin dit jaar is Dam Power opgericht met als doel de dorpen Deursen-Dennenburg, Demen, Dieden en Neerlangel in 2030 energieneutraal te maken.

De dorpen hebben een gezamenlijk huis voor ontmoeting en sport: Onder d’n Plag. DAM Power vertelt: “Het is niet alleen een sportcomplex, maar ook een broedplaats van veel mooie initiatieven zoals een gezamenlijke moestuin, koken voor dorpsgenoten, kookworkshops en informatieavonden. Uit één van deze avonden is in februari de werkgroep DAM Power ontstaan. Een stel enthousiastelingen hebben het plan opgevat om de dorpen energieneutraal te maken in 2030.” De groep zet zich in om een bijdrage te leveren aan het beperken van de klimaatverandering en energie beschikbaar en betaalbaar te houden voor inwoners en bedrijven. 

Mogelijkheden
Een eerste stap is volgens DAM Power om zo veel mogelijk huizen en bedrijven te ‘bekleden’ met zonnepanelen. Al heel wat huizen zijn van zonnepanelen voorzien, maar voor degene die toch nog aarzelden werd er een informatieavond georganiseerd met een deskundige. Ook is er contact gelegd met de gemeente Oss om te inventariseren wat zij aan ondersteuning kunnen bijdragen. Een van de mogelijkheden is een financiële ondersteuning voor het inkopen van energiescans, deze geven inzicht in welke effectieve en betaalbare maatregelen kunnen worden genomen.

Toekomst
DAM Power besluit: “We richten ons op reguliere maatregelen, maar we kunnen ook dienen als proeftuin voor nieuwe innovaties. Ideeën die voorbij zijn gekomen en waar we nog veel informatie over moeten verzamelen zijn onder andere de opslag van energie, de Maas als warmtewisselaar en de deelauto. We gaan ook op bezoek bij soortgelijke initiatieven, maken gebruik van deze ervaringen en leren van de werkwijze. Het worden leerzame en hoopvolle jaren!”

Uit de krant

Uit de krant