Archieffoto: Rescueland bij Geffense Plas.
Archieffoto: Rescueland bij Geffense Plas.

Ondanks krimpende vraag naar hotels overnachtingsmogelijkheid bij Geffense Plas

Algemeen 4.235 keer gelezen

OSS | Ondanks een teruglopend aantal hotels is er vanuit de Osse recreatieve en toeristische sector een roep om meer recreatieve verblijfsgelegenheden, althans, dat zegt wethouder Thijs van Kessel (VVD). Daarom is in de plannen voor de Geffense Plas toch de optie behouden voor - al dan niet kleinschalige - overnachtingsmogelijkheden. Ook willen raadsleden dat er aandacht blijft voor een betaalbare toegangsprijs.

Tijdens de Adviescommissie Ruimte van de gemeenteraad op donderdagavond sprak de SP een wens uit om geen overnachtingsmogelijkheden toe te staan aan de Gefense Plas. Dit om ook volgens hen de behoefte aan overnachtingsmogelijkheden in de gemeente terugloopt en daarnaast 52 procent van het burgerpanel zich uitsprak tegen overnachtingsmogelijkheden aan de recreatieplas. Volgens Van Kessel wordt deze mogelijkheid dus toch behouden omdat er, tot zijn eigen verbazing, een vanuit de sector een roep is om meer recreatieve verblijfsgelegenheden. “Het is zeker niet zo dat daar een grote hotelaccommodatie moet”, aldus Van Kessel. Welke vorm dit dan wel zou mogen aannemen is niet vastgelegd, Van Kessel benoemde zelf als voorbeeld glampingtenten of een trouwlocatie met gezinskamers.

Toegangsprijs
De SP, VDG en PvdA spraken zich ook uit voor een betaalbare toegangsprijs zodat de plas ook bereikbaar blijft voor mensen met een kleine beurs. Hierover is in de beoordelingscriteria voor plannen van geïnteresseerde ondernemers echter niets opgenomen. Van Kessel zei wel: “Mocht er een plan komen met te hoge toegangsprijs dan kunnen we daarop sturen met de initiatiefnemer.” Van Kessel sprak over een ‘orde van grootte’ van 1 à 2,5 euro. Mocht de exploitant ook met andere commerciële activiteiten aan de plas genoeg binnen kunnen brengen dan is de gemeente ook eerder bereid om een lagere of geen toegangsprijs te eisen.

Gemeente heeft geleerd
De wethouder zegt dat de gemeente ook heeft geleerd van de ervaring met de huidige exploitant en dus een ‘ontsnappingsclausule’ te hebben ingebouwd. “Er zijn tussentijdse mogelijkheden om de exploitant aan te spreken op beheer en de realisatie van plannen en we hoeven niet tot het einde van de erfpachttermijn te wachten om een procedure te starten of de exploitant af te kopen. Ook tussentijds kan er ingegrepen worden middels een boete of sanctie.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant