De kermis van 2022.
De kermis van 2022. Foto: Hans van der Poel

Gemeente erkent problemen rondom Kermisfeesten, belooft beterschap

Algemeen 1.191 keer gelezen

OSS | Wethouder Dolf Warris erkent dat de gemeente bewoners van de Eikenboomgaard van tevoren had moeten informeren en raadplegen over de plannen voor de Kermisfeesten aan de Eikenboomgaard, dit blijkt uit zijn antwoorden op vragen van de SP. Op 13 januari werd bewoners van de Eikenboomgaard via de mail namelijk nog verteld dat daar in 2022 geen evenementen met versterkt geluid zouden plaatsvinden totdat het locatieprofiel gereed is. De SP is daarnaast ook kritisch op de gang van zaken rond de kermisfeesten de afgelopen jaren, Warris schrijft dat de gemeente omwonenden gaat betrekken bij het proces om in de toekomst problemen te voorkomen.

In het nog op te stellen locatieprofiel voor de Eikenboomgaard komen de gebruiksregels, randvoorwaarden en marketingaspecten van het organiseren van een evenement op die locatie. De gemeente maakt echter onderscheid tussen de evenementenlocatie Eikenboomgaard (de straat) en het Eikenboomgaardplein. Warris: “De voorgestelde locatie voor het evenement bij de kermis van 2022 valt op de grens tussen de Eikenboomgaard en het Eikenboomgaardplein, op een grotere afstand van de locatie die voorheen gebruikt werd voor de kermisfeesten. Achteraf gezien hadden wij hierbij de bewoners van de Eikenboomgaard moeten betrekken en informeren, zeker in relatie tot de mail die in januari is verstuurd.” Bewoners maakten bezwaar tegen de Kermisfeesten op deze locatie en kregen in augustus gelijk van de rechter, waarna de Kermisfeesten alleen binnen doorgang konden vinden.

Problemen gevolg van veranderende evenementen
De SP is kritisch op de gang van zaken rondom de Kermisfeesten en Muziekboulevard die in 2017, 2018 en 2019 tot rechtszaken leidden. De SP vroeg de wethouder: “Bent u het eens met de SP dat het optreden van de gemeente de afgelopen tien jaar alleen maar verliezers kent (de Osse belastingbetaler, de Ossenaren die een gezellig en laagdrempelig kermisfeest willen, de horeca en zeker ook de bewoners van de Eikenboomgaard)?” Warris wijst naar de groeiende impact van muziekevenementen op de omgeving als aanleiding voor de problemen. “Voor de aanverwante feesten tijdens de kermis is soms ook een evenementenvergunning nodig. Hiervoor hadden wij jaren lang een werkend evenementenbeleid; tot stand gekomen samen met organisatoren en bewoners. Door de ontwikkelingen van muziekevenementen, nationaal maar ook lokaal in Oss, werd de impact van deze evenementen voor de omgeving steeds intensiever. En zo ontstond er nieuwejurisprudentie vanaf 2013-2014.” Om aan de eisen voor evenementen te blijven voldoen werd in 2021 nieuw evenementenbeleid opgesteld. Daar maken de locatieprofielen die duidelijkheid moeten gaan schappen deel van uit.

Bewoners worden betrokken
Warris schrijft dat de gemeente de intentie heeft bewoners te betrekken bij het opstellen van deze vijf locatieprofielen, waaronder de Eikenboomgaard. Door de coronacrisis hebben deze bijeenkomsten vertraging opgelopen. “We zijn voornemens om in dit najaar deze (eerste)bijeenkomst alsnog te organiseren. Hiervoor nodigen we de direct omwonenden van deHeuvel, Eikenboomgaard en Eikenboomgaardplein uit, aangevuld met de respondenten die inhet najaar van 2021 in de verspreide enquête hebben aangegeven deel te willen nemen aantoekomstige bijeenkomsten”, aldus Warris.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant