De sterilisatieafdeling van Organon, 1939.
De sterilisatieafdeling van Organon, 1939. Foto: Collectie Stadsarchief Oss

Avond over 100 jaar Organon door Stadsarchief Oss

Algemeen 498 keer gelezen

OSS | Tijdens de landelijke Maand van de Geschiedenis organiseren Stadsarchief Oss en Bibliotheek Oss op woensdag 12 oktober een bijeenkomst in de Groene Engel over 100 jaar Organon. Op deze avond geeft archivaris Robert van Vlijmen een lezing over de bewogen historie van Organon. Er wordt niet alleen teruggekeken, maar er is ook aandacht voor het heden en er wordt vooruitgeblikt naar de toekomst. 

Hiervoor is Rob Nelissen van Organon aanwezig. De verschillende onderdelen worden afgewisseld met gedichten van het Poëziepodium Oss en de Osse muzikant Paul Verschuur speelt covers van bekende liedjes. 

Organon is in 1923 opgericht door Saal van Zwanenberg, de directeur van de Osse slachterij Zwanenberg. Bij de oprichting van Organon ging hij uit van de gedachte dat ‘onze lieve heer niets voor niets heeft geschapen’ en dat dus ook voor het slachtafval van Zwanenberg een bestemming gevonden kon worden. In die gedachte werd hij gesterkt door het feit dat er al farmaceutische bedrijven bestonden die uit dierlijke organen farmaceutische preparaten maakten. Uit dit Osse bedrijf kwam uiteindelijk een grote multinational voort.

De avond over 100 jaar Organon vindt plaats in Cultuurpodium Groene Engel aan de Kruisstraat 15 in Oss. Inloop is vanaf 19.45 uur, start van het programma om 20.00 uur. Entree is gratis, maar reserveren is verplicht. Dat kan bij het Stadsarchief, bij voorkeur via de mail: informatie@stadsarchiefoss.nl en op di/wo/do tussen 10.00 en 17.00 uur aan de balie of telefonisch via 0412 84 20 10.

Ansichtkaart met panorama van Organon, 1960.
Koningin Juliana bezoekt Organon in 1961. Het personeel heet haar welkom. Naast haar loopt Saal van Zwanenberg, oprichter van Organon.
De torens van Organon, 1959.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant