Dorpshuis de Berchplaets in Berghem verwacht dat hun energierekening met 30.000 euro gaat stijgen.
Dorpshuis de Berchplaets in Berghem verwacht dat hun energierekening met 30.000 euro gaat stijgen. Foto:

Gemeente stelt crisisteam op voor noodlijdende maatschappelijke voorzieningen

Algemeen 990 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss stelt een crisisteam op waar maatschappelijke voorzieningen terecht kunnen die vrezen in de financiële problemen te komen door de stijgende energieprijzen. De gemeente zegt echter geen ‘concrete signalen’ te hebben ontvangen van maatschappelijke voorzieningen die ‘acuut’ in de financiële problemen zijn gekomen door de stijgende energieprijzen. “Wel hebben we signalen van enkele verenigingen die verwachten in de problemen te komen als er geen compenserende maatregelen komen”, aldus wethouder Frank den Brok (VDG) namens het college in antwoord op vragen van D66. 

De wethouder haalt als voorbeeld dorpshuis de Berchplaets in Berghem aan. Zij kwamen aan het woord in een uitzending van Meldpunt en verwachten dat hun energiekosten met 30.000 euro gaan stijgen. Voetbalclub RKSV Cito liet eerder aan deze redactie weten te verwachten in januari met een flink gestegen energierekening te maken te krijgen, van zo’n 15.000 euro naar 55.000 euro per jaar, een stijging van 40.000 euro. Zij vrezen het einde van de club als er niet ingegrepen wordt en hebben contact gehad met de gemeente over deze grote kostenpost. Cito Penningmeester Jurgen Ploegmakers parafraseerde de gemeente: ‘We weten het, het is een landelijk probleem. De overheid is er ook al mee bezig’. Hoewel de gemeente nog steeds landelijke maatregelen afwacht worden er nu al wel voorbereidingen getroffen om voorzieningen te hulp te komen.

Mailbox
Hoe het crisisteam de noodlijdende voorzieningen precies gaat helpen blijft onduidelijk. De wethouder schrijft: “We kunnen nu nog niet concreet zeggen hoe de hulp concreet ingevuld gaat worden. Een en ander is namelijk sterk afhankelijk van de rijksmaatregelen die in uitvoering worden genomen of nog in voorbereiding zijn. De gemeente zal aanvullend daarop doen wat nodig is. Dat kunnen generieke maatregelen zijn, maar we verwachten dat we veelal maatwerk zullen toepassen.” Den Brok verwacht financiële compensatie te kunnen bieden in de vorm van ‘huurcompensatie, leningen, opschorten van aflossingsverplichtingen of extra subsidies’. In voorbereiding daarop wordt er een mailbox geopend waar maatschappelijke voorzieningen terecht kunnen met hun hulpvraag. “Aan de hand van binnenkomende signalen zullen we adequaat handelen, met als doel om de vitale maatschappelijke infrastructuur overeind te houden”, aldus Den Brok. “In de programmabegroting 2023-2026 leggen we aan de gemeenteraad voor hoe we dit zouden kunnen betalen.”

Coronaperiode
Den Brok trekt een vergelijking met het ingrijpen van de gemeente tijdens de coronaperiode: “Tijdens de coronacrisis gaf de gemeenteraad aan dat de vitale maatschappelijke structuur niet beschadigd mocht raken.” Volgens Den Brok maakte deze uitspraak het mogelijk om ‘cultuurinstellingen, sportverenigingen en wijk- en dorpshuizen en overige verenigingen/instellingen te helpen’. “Het zou goed zijn wanneer de gemeenteraad nu een vergelijkbare uitspraak doet. Dit zou de verenigingen en instellingen beslist moreel steunen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant