Diny Appels-Telkamp (93), nog steeds zeer actief als vrijwilliger in Oss, en begaan met jonge kinderen met veel cultureel talent.
Diny Appels-Telkamp (93), nog steeds zeer actief als vrijwilliger in Oss, en begaan met jonge kinderen met veel cultureel talent.

Cultureel jeugdig talent met kleine beurs gezocht

Algemeen 305 keer gelezen

OSS | Sinds begin deze maand is ze 93(!) jaar oud, maar nog steeds is Diny Appels-Telkamp uitermate actief in het Osse vrijwilligersleven, en sinds een paar jaar ook de drijvende kracht achter de Appels-Telkamp Stichting. Deze stichting richt zich op de kunstzinnige, wetenschappelijk en culturele ontwikkeling en coaching van kinderen en jongeren.

Door Wilfred Reijntjes

Diny Appels vertelt: “Ik kom zelf uit een gezin van zeven kinderen, en nadat vader al vroeg was overleden, heeft mijn moeder de opvoeding en verzorging op zich genomen. We hadden het zeker niet breed, maar toch kwam ons gevoelsmatig niets tekort. Mijn moeder was een zeer kunstzinnige vrouw, en ze had als motto: ‘Je bent op aarde om anderen te helpen.’”

Theo Appels
Diny Appels, geboren Telkamp, kwam samen met haar man Theo in 1965 in Oss wonen. Daar waar Theo de oprichter en eerste directeur van theater De Lievekamp werd, ontpopte Diny zich als zijn secretaresse en ging ze overal vrijwilligerswerk doen. “Helaas hebben wij zelf nooit kinderen gekregen, maar mede daardoor en natuurlijk door mijn opvoeding vonden wij het wel belangrijk om sociaal maatschappelijk voor kinderen bezig te zijn.”

Oprichting stichting
Op haar 90e verjaardag werd, -geheel in naam en geest van de in 1995 overleden Theo Appels-, de Appels-Telkamp Stichting opgericht. “Het doel van de stichting is kinderen te helpen om hun plekje te vinden, op een kunstzinnige manier. Zodat ze zich cultureel verder kunnen ontplooien en ontwikkelen. Wij willen daarbij voor de middelen zorgen om dat voor elkaar te krijgen.”

Theater van de Stad
De stichting is nog relatief onbekend, maar de bedoeling is wel dat hier snel verandering in komt. “Onze initiatieven zijn tot nu toe een beetje op de achtergrond geweest. Zo hebben we samengewerkt met Theater van de Stad, waarin we 10 kinderen ondersteunden die zo mee konden doen aan de Musical4daagse in De Lievekamp. Zo leuk en dankbaar om te doen was dat.”

Kinderen met kleine beurs
En nu moet dan de volgende stap gezet worden, die hopelijk meer kinderen uit Oss en omliggende kernen kan helpen zich kunstzinnig en cultureel te ontwikkelen. “De stichting moet echt een item zijn in Oss, zodat mensen met een kleine beurs daar een beroep op gaan doen. Dat is wel belangrijk: Dat kinderen met talent ook echt ondersteuning krijgen, omdat ze het niet breed hebben. Ik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk dat kan zijn. En dat is de reden dat we een aantal culturele organisaties, scholen en andere instellingen aan het benaderen zijn met de vraag of zij om zich heen willen kijken of er ergens van die groeibriljantjes rondlopen, waarvoor de Appels-Telkamp Stichting iets zou kunnen betekenen. Want laten we niet vergeten, -nogmaals volledig in de geest van Theo en mijn moeder-, je bent op de aarde om een ander te helpen.”

Praktisch
Meer informatie en aanvraag voor ondersteuning indienen kan via de website: https://appelstelkamp.nl/

Uit de krant

Uit de krant