Onthulling van de Eendebkooi in Macharen
Onthulling van de Eendebkooi in Macharen Foto: Hans van der Poel

Eendenkooi op vernieuwde rotonde Macharen ‘laat geschiedenis van het landschap zien’

Algemeen 989 keer gelezen

MACHAREN | De vernieuwde rotonde in Macharen werd vanochtend geopend door wethouder Dolf Warris. Hij onthulde de letters van de naam van de rotonde en de lokeenden op de rotonde op de kruising van de Dorpenweg en Megensebaan (N329), een verwijzing naar de oude Macharense eendenkooi net ten zuidwesten van de rotonde die ook nu nog in het landschap te herkennen is. 

De vernieuwing ging van start in april van dit jaar. De oude inrichting met een talud van gras werd dus vervangen door een ontwerp in de vorm van een eendenkooi. Een eendenkooi is een plek waar in het wild levende eenden werden gelokt door tamme eenden. De wilde eenden werden gevangen voor consumptie. De Macharense eendenkooi is een van de oudste in Noord-Brabant. Het begin ervan ligt in 1670, toen de graaf van Megen met een zogenoemde ‘kooiman’ (of kooiker) afspraken maakte voor de exploitatie van een eendenkooi. De graaf oefende zo een van zijn ‘heerlijke’ rechten uit, namelijk het jacht- en visrecht. 

Ontwerp
“De vorm van de een eendenkooi is op de rotonde goed te herkennen aan blauwe bloeiende vaste planten, waaronder korenbloem, ridderspoor en kattenkruid”, vertelt de gemeente. “De grond is golvend afgewerkt zodat de bloemenzee golft tussen twee ‘waterkeringen’ van schanskorf. De vangarmen bestaan uit levende wilgentenen die in de grond zijn gestoken. Daar kunnen ze weer uitlopen, zodat groeiende groene gangen ontstaan. Populieren aan beide kanten van de kooiplas symboliseren het kooibos. Deze inheemse bomen passen goed in het landschap. Ook passen de extra bomen bij de Osse ambitie om meer groen te plaatsen.” Om het af te maken konden de lokeenden niet ontbreken. “Wetenschappers gebruiken eendenkooien vandaag de dag nog vaak voor wetenschappelijk onderzoek. bijvoorbeeld door eenden te ringen. Als verwijzing hiernaar bestaan de eenden uit cortenstaal ringen die kabbelen in de wind.”

Andere rotondes
Deze rotonde is niet de enige die onder handen wordt genomen en verwijzingen naar het verleden bevat. “Steeds meer rotondes in Oss laten de geschiedenis van het landschap zien”, besluit de gemeente. “In de afgelopen jaren zijn al meer rotondes in Oss ingericht met een cultuurhistorisch thema. Zij laten de geschiedenis van het landschap zien. Ook draagt de eigen identiteit van de rotondes bij aan de oriëntatie en beleving, vooral in het buitengebied.”


Het ontwerp voor de rotonde. - Afbeelding: Gemeente Oss

Onthulling van de Eendebkooi in Macharen
Onthulling van de Eendebkooi in Macharen
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant