Hockeykeeper Marius Kramer van MHC Oss.
Hockeykeeper Marius Kramer van MHC Oss.

Marius Kramer (64) kan het keepen niet laten

Algemeen 966 keer gelezen

OSS | Met zijn 64 jaar is Marius Kramer de oudste keeper van de overgangsklasse veteranen, de op één na hoogste klasse van het veteranenhockey in Nederland. Duiken, block-slidings, head firsts, niets is Marius te dol om wekelijks het doel van de hockeyveteranen van MHC Oss met verve te verdedigen. Op zijn veertiende begon hij met hockey in zijn geboorteplaats Terneuzen. Via Den Bosch, St. Michielsgestel en Liempde belandde hij 15 jaar geleden in Oss en staat inmiddels voor het vijfde seizoen onder de lat bij de plaatselijke MHC.

Door Dick Hubertus

Op zaterdagochtend vertelt Marius, na een jeugdwedstrijd gefloten te hebben, in het riante clubhuis van MHC Oss aan de Macharenseweg: “We staan eerste in de competitie en hebben een heel goed team met vooral oud eerste elftal spelers. Dat zie je ook bij onze tegenstanders, het is een pittig niveau. Afgelopen seizoen was ik de minst gepasseerde keeper in de overgangsklasse, ook dankzij onze uitstekende verdediging. Op de trainingen gaat het er stevig aan toe. De mannen houden zich niet in en schieten me helemaal lek. Ze sparen me niet, want dat houdt me scherp. Bovendien ben ik goed beschermd met mijn helm, masker, bodyprotector, legguards, tok en klompen. Ik vertrouw op mijn uitrusting.”
“Het leuke van keepen vind ik dat je een speciale plaats in het team hebt. Er is veel druk want eigenlijk moet je iedere bal hebben. Dat maakt het spannend. Elke fout van mij betekent een doelpunt. Je moet constant scherp blijven. Vanuit relatieve rust moet je ineens een actie maken en wordt er explosiviteit gevraagd. Zolang het lijf het toelaat blijf ik keepen. De gezelligheid met het team is wel belangrijk en dat is zeker het geval, soms tè… Tijdens de derde helft, onder het genot van een glas bier, schalt dan ook regelmatig onze strijdkreet door het clubhuis: We worden wereldkampioen… Ik geniet van de saamhorigheid en het is hockey technisch gezien een mooi niveau. Bij ons geen gefoeter, kortom leuk om in zo’n team van “wereldkampioenen” te spelen. Als (ex)beroepsmilitair heb ik 10 jaar in het Nederlands Luchtmacht Elftal gekeept en o.a. in Engeland, Frankrijk en Duitsland gespeeld. Ook dat was een hele mooie tijd.”

Behalve als keeper maakt Marius zich ook als scheidsrechter verdienstelijk en fluit hij veel wedstrijden. Hij legt uit: “De kunst van het fluiten is dat je wel autoriteit toont, maar niet autoritair bent. Je bent als scheids ten slotte spelleider. De hockeysport is heel innovatief, ook qua spelregels. Soms zijn nieuwe regels bij spelers nog niet voldoende bekend en moet je die uitleggen.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant