La Traviata Verdi -Nederlandse Reisopera. (Foto: Marco Borggreve)
La Traviata Verdi -Nederlandse Reisopera. (Foto: Marco Borggreve) Foto: www.marcoborggreve.com

Pocketopera La Traviata

Algemeen 289 keer gelezen

Recensie door Evi Savelkouls

De Nederlandse Reisopera speelt een pocketversie van Verdi’s bekendste opera: ‘La traviata’. De Lievekamp biedt bij veel van haar voorstellingen een gratis inleiding aan. Als opera-leek was wat meer achtergrondkennis over deze opera een welkome aanvulling. In de Rabozaal werden we voorafgaand aan de voorstelling klaargestoomd voor het echte werk. We leerden over het leven van Verdi, over de bewerking naar deze pocketversie en het verhaal van de opera. De voorstelling was in het Italiaans, en ondanks de Nederlandstalige boventiteling, was deze informatie zeer welkom. 

Deze versie van La Traviata van de Nederlandse Reisopera is bijzonder. De voorstelling is ingekort naar een versie van 90 minuten. Alleen de aria’s werden uitgevoerd, de overige onderdelen van de opera niet. De voorstelling was dan ook een aaneenschakeling van muzikale hoogtepunten. Ik heb bijzonder veel respect voor de vocalisten die bijna de hele voorstelling aan één stuk door op het toneel stonden. Wat ik wel erg jammer vond was dat het orkest sterk was uitgedund, hierdoor miste soms wat zeggingskracht. Zowel orkest en zang waren niet uitversterkt. Dat zorgde voor een intieme sfeer.

We zagen een nieuwe interpretatie van La Traviata. In plaats van dat de hoofdpersoon Violetta een courtisane is, is ze in de versie van regisseur Dorieke van Genderen een transvrouw. Deze interpretatie past de opera heel erg goed. Beide versies gaan namelijk over een personage die zich een outcast voelt in de huidige maatschappij en niet wordt geaccepteerd. Er zijn geen wijzigingen aangebracht aan de tekst, enkel aan de personages en setting. Het voelt daarom ook helemaal niet gekunsteld of vergezocht. Het minimalistische decor was dienend aan het verhaal. De gordijnen die het speelveld van de rest van het toneel afschermden stonden synoniem voor het gevoel van Violetta. Het was een geweldige avond met veel emotie en muzikaliteit. Voor herhaling vatbaar!

Uit de krant