Afbeelding

Strant brengt lokale makers samen met kerstmarkt

Algemeen 682 keer gelezen

HAREN | Warenhuis Strant, onderaan de dijk in Haren, is inmiddels bijna een half jaar geopend. Eigenaresse Hilde Talstra vertelt enthousiast over haar winkel die lokale ondernemers en hobbyisten met oog voor duurzame en regionale producten op het gebied van wonen en eten samenbrengt. “Samen sta je sterker”, aldus Hilde. Rond de kerst ben je ook welkom bij Strant aan de Lietingstraat 62 voor een kerstmarkt.

Hilde vertelt enthousiast: “Naast de vijftig aanbieders die ook in de winkel te vinden zijn zullen er op de kerstmarkt nog eens twintig kraampjes van andere ondernemers staan met handgemaakte cadeautjes en kerstdecoratie, lekkere dingen en vintage en brocante.” De kerstmarkt is geopend in de weekenden van 26 en 27 november en 10 en 11 december van 10.00 tot 17.00 uur.

Met Strant wil Hilde kleine ondernemers samenbrengen en kansen geven die ze alleen misschien niet zouden krijgen. Zij kunnen in de winkel een plank, tafeltje of vriesvak huren om hun producten aan te bieden. Hilde vertelt: “Wij doen dan de sociale media en reclame voor hun, iets waar je als kleine maker of ondernemer niet altijd tijd voor of zin in hebt. We bundelen onze krachten.” Hilde vult het aanbod van woonartikelen en streekproducten zelf aan met onder andere voorwerpen die zij meebrengt uit Zweden. Op het Zweedse platteland begon haar passie om lokale ondernemers samen te brengen en een onderbelicht gebied op de kaart te zetten. Na een tussenstop bij een vintage winkel in Leeuwarden hoopt ze nu in Haren mensen van zowel dichtbij als verder weg aan te trekken. “Je kan prima 1,5 uur doorbrengen in de winkel, ik zie het ook als een soort uitje met een kopje koffie.” Even daarvoor is de verse huisgemaakte cake binnengebracht.

Strant begon in mei sterk met dertig aanbieders, maar inmiddels is dat aanbod al gegroeid naar meer dan vijftig ondernemers. Dat varieert van verkopers van vintage en brocante tot handgemaakte accessoires en decoratie en van een hobbyist die zijn grote collectie originele Turkse kleden wat wil uitdunnen tot een lokale biologische varkensboer. “Iedereen heeft een eigen insteek, van een hobbyist tot een ondernemer met ambitie om te groeien”, vertelt Hilde. “Het is leuk dat er steeds nieuwe mensen komen met nieuwe ideeën.” Strant is dus ook nog niet uitgegroeid. Achter de schermen bevinden zich nog twee grote ruimtes die voldoende plek bieden voor verdere uitbreiding. “Ik zou ook graag het aantal streekproducten verder uitbreiden”, vertelt Hilde verder. “Bijvoorbeeld van iemand die groenten over heeft uit de moestuin, dan leggen we hier gewoon uien neer. Zo creëren we een cirkel van delen en ruilen en maken we de wereld een stukje mooier.”

Strant is gevestigd aan de Lietingstraat 62 in Haren. Kijk voor meer informatie op de website
www.warenhuisstrant.nl.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant