De Berchplaets in Berghem heeft de exploitatie weer op orde dankzij subsidiegelden
De Berchplaets in Berghem heeft de exploitatie weer op orde dankzij subsidiegelden

Extra geld voor gemeenschapshuizen Lith en Berghem

Algemeen 432 keer gelezen

BERGHEM/LITH | De Snoeck in Lith en De Berchplaets in Berghem kunnen extra subsidiegelden tegemoet zien om de exploitatie van de gemeenschapshuizen sluitend te krijgen, laat de gemeente Oss weten. Voor de Berchplaets gaat het om een bedrag van ongeveer 54.000 euro, voor de De Snoeck in Lith ligt 5.000 euro klaar.

Wethouder Frank den Brok vertelt: “Wij vinden in het college maatschappelijke accommodaties voor ontmoeten belangrijk voor de inwoners van Oss. Vrijwillige besturen zetten zich in om de accommodaties die gehuurd worden van de gemeente te beheren en te exploiteren. De gemeente ondersteunt de vrijwillige besturen bij beheer en exploitatie en met het nemen van vastgoedmaatregelen. Niet altijd lukt een sluitende exploitatie. In die voorkomende gevallen besluiten we of we aanvullend moeten subsidiëren of niet.”

Omdat de beheerders van De Snoeck in Lith en de Berchplaets in Berghem kunnen aantonen dat ze in de achterliggende moeilijke corona-jaren erg hun best hebben gedaan om de begroting rond te krijgen, is besloten deze subsidie toe te kennen.

Ook de komende periode met stijgende energiekosten kan tot gevolg hebben dat sommige dorpshuizen in de problemen komen, maar Den Brok laat weten dat niet zomaar te zullen laten gebeuren. “Al laten we wel weten dat ook in dit geval de gemeenschappelijke ruimtes niet verwarmd hoeven te worden als er niemand is, en liever 19 graden dan 21 graden.”

Mochten er toch geldproblemen ontstaan dan kunnen gemeenschapshuizen een lening krijgen, die later eventueel kan worden kwijtgescholden.

Uit de krant

Uit de krant