De Berghemse dierenartsen rusten even uit voor hun Buca.
De Berghemse dierenartsen rusten even uit voor hun Buca.

Berghemse dierenartsen jaar lang in Zuid-Amerika

Algemeen 1.384 keer gelezen

BERGHEM/ZUID-AMERIKA | Op 25 oktober vloog het Berghemse dierenartsenkoppel Emiel Brouwers en Leslie Nekkers naar Montevideo in Uruguay om vervolgens een jaar lang in hun eigen auto door Zuid-Amerika te cruisen. Hoe is het nu met ze, ruim een maand later?

Emiel Brouwers vertelt: “Eerder bivakkeerden we aan de rivier iets ten noorden van hier. Nou ja iets, die rivier, Rio Plata is alleen al op dat stuk meer dan 75 kilometer breed. Plata betekend zilver, dus zoiets van: Rivier van Geld. De Spanjaarden die hier in 1516 aankwamen noemden hem zo, in de hoop dat ze er heel veel goud en zilver zouden gaan vinden. Niet dus.

Verder stroomopwaarts komen we in Fray Bento, van waaruit de hele wereld werd voorzien van Corned Beef. Kent u ze nog? Die blikjes met samengeperst vlees. 16 miljoen blikjes gingen er per jaar alleen al naar Europa. Het koelhuis waarin zonder problemen 300.000 runderkarkassen konden hangen staat er nog en maakt dat onze auto ervoor maar heel klein lijkt! 400 runderen per uur werden er geslacht. Het is een Unesco site geworden in 2015.

In het noorden van Uruguay steken we over naar Argentinië en komen op een echt Gaucho’s feest terecht met heel veel paarden. We bezoeken een kleine week Buenos Aires. Erg fijn dat we onze fietsen meehebben om zo de stad te ontdekken. Het is een mediterrane aandoende stad met brede boulevards en, jawel, her en der ook fietspaden. Alleen dan vaak aan de linkerkant van de weg… mag je eerst 4 rijstroken zien over te komen.

Nu zwemmen we in de Atlantische Oceaan. Er komen geregeld mensen op het strand langswandelen. Ze vragen vaak waar onze “Plaquetta” vandaan komt. Óllanda!!! Ahhhh, Si!!! Ze vinden de auto mooi en zijn superaardig tegen ons. Willen graag weten waar we vandaan komen en heen gaan. Nou, Ushuaia! Helemaal het zuidelijkste puntje. Oh, nog zeker 4.000 km dus! Nou ja, we nemen nog een slok van ons wijntje. Een heerlijke goede fles Malbec, biologisch en lokaal geproduceerd. Omgerekend voor nog geen twee euro. Prima hier in Zuid-Amerika!”
Volgende maand meer avonturen van Emiel Brouwers en Leslie Nekkers.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant