Marilou Nillisen
Marilou Nillisen Foto: Huub Smits - fototypo.nl

De lifters van Loulou leest als roadmovie

Algemeen 597 keer gelezen

OSS | Zin om in deze donkere tijd naar Frankrijk af te reizen maar laat je agenda het niet toe? Lees dan De lifters van Loulou, de nieuwste roman van de Osse schrijfster Marilou Nillesen. In deze 21ste eeuwse roadmovie stapt de lezer in het busje Loulou en rijdt samen met bestuurster Juliëtte dwars door Frankrijk. Proef de Franse sfeer en speur mee naar de waarde van kunst en van vriendschap, en vooral naar de zoektocht naar de waarheid.

Frankrijk en cultuur, zijn dat de belangrijkste ingrediënten van De lifters van Loulou?
“Zo zou je het kunnen zeggen. Want als lezer stap je als het ware mee in het busje, Loulou genaamd, en reis je door Frankrijk. Koffie in cafeetjes, overnachten in de schimmige hotelletjes, voor veel mensen is dat vast herkenbaar. Tegelijkertijd zit er een diepere laag in die je laat kennismaken met de Franse schrijver, Marcel Proust. Hij schreef Op zoek naar de verloren tijd (A la recherche du temps perdu), een dikke pil waar moeilijk doorheen te komen is maar tegelijkertijd zijn zijn thema’s nog altijd actueel en herkenbaar”, vertelt Marilou enthousiast.

Kun je daar een voorbeeld van geven?
“Waar het werkelijk om gaat in het leven - en dat heeft de coronatijd nog eens benadrukt - is wezenlijk contact tussen mensen. De waarde van kunst, als houvast in onzekere tijden. En de zoektocht naar de waarheid want wat is nu precies waar? Maar deze waarden zijn op zich niet heel spannend. Vandaar dat er in het boek een verhaallijn loopt waarbij een mysterieuze liftster instapt en waar ook een schilderij wordt gestolen, zodat je als lezer ook verder wil lezen omdat je constant denkt: hoe loopt dit af?”

Waar is het boek te koop?
“Online vind je het bij de grotere boekhandels maar ik zou zeggen: gewoon bestellen bij Derijks in Oss. Steun je lokale boekhandel, een stad als Oss kan niet zonder.”

[Marilou Nillesen (1970) debuteerde in 2020 met Ontwaak zonder mij. Stapte van de journalistiek over naar historisch verslaggever en podcastmaker het Brabants Historisch Informatie Centrum in ‘s-Hertogenbosch]

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant