De Unox-winkel. (Foto: Hans van der Poel)
De Unox-winkel. (Foto: Hans van der Poel)

Herbestemming oude Unox winkel lijkt onwaarschijnlijk

Algemeen 3.531 keer gelezen

OSS | Zwanenberg, eigenaar van de voormalige Unox-winkel aan de Gasstraat, heeft geen plannen met het pand. De gemeente ziet vanwege de ligging ook niet veel mogelijkheden om ‘een functie met publieksaantrekkende werking’ te realiseren. Wethouder Sidney van den Bergh (CDA) laat dat weten namens het college in antwoord op vragen van de SP. Het pand mag niet gesloopt worden maar is wel in verval.

Van den Bergh: “We hebben onlangs een gesprek gehad met Zwanenberg over het pand aan de Gasstraat. Het pand is van cultuur-historische waarde voor Oss, omdat het één van de overblijfselen is van de industrialisatie van Oss.” Zwanenberg heeft volgens de wethouder zelf geen plannen of ideeën maar zegt dat verkoop aan derden of verhuur aan de gemeente bespreekbaar is. “Randvoorwaarde hiervoor is dat een nieuwe functie in het pand geenbelemmering mag vormen voor de uitvoering van de activiteiten van Zwanenbergen dat de toegang tot de oude winkel niet over het terrein van Zwanenberg mag lopen”, aldus Van den Bergh.

Herbestemming lastig
Door de ligging op het bedrijventerrein wordt herinvulling van het pand in de praktijk echter lastig volgens Van den Bergh. “Dat maakt een functie met publieksaantrekkende werking, zoals een expositieruimte (zoals de SP eerder voorstelde, red.), op deze locatie lastig inpasbaar. Eerder valt te denken aan een bedrijfsfunctie.” De gemeente is zelf niet op zoek naar een herbestemming maar staat open voor ideeën en voorstellen vanuit de samenleving. “Op het moment dat er een initiatief of verzoek komt, bekijken we of dit voorstelbaar is en hoe we dit planologisch-juridisch kunnenregelen.”

Geen rijksmonument
De SP vroeg ook naar de mogelijkheden om het pand op te waarderen van gemeentelijk monument naar rijksmonument. “Het besef van de grote waarde van het nog overgebleven Osse industriële erfgoed wordt immers steeds pregnanter”, aldus de SP. Dit is volgens Van den Bergh niet mogelijk omdat het pand niet van nationaal belang is. “Het pand heeft voornamelijk lokale cultuur-historische waarden. Deze worden beschermd met de gemeentelijke monumentenstatus. De Rijksdienst draagt alleen objecten voor die van nationaal belang zijn. Daarvan is in dit geval geen sprake. Overigens biedt het opwaarderen van het pand naar Rijksmonument geen extrabescherming of ontwikkelingsmogelijkheden.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant