De Spaander Straatsche Akkers zijn de locatie voor het eerste deel van het Bos van Oss.
De Spaander Straatsche Akkers zijn de locatie voor het eerste deel van het Bos van Oss. Foto: Hans van der Poel

Eerste deel Bos van Oss komt in Berghem

Algemeen 5.895 keer gelezen

OSS | Het Bos van Oss wordt verspreid over meerdere locaties, waarvan de Spaander Straatsche Akkers tussen tussen Berghem en Oss de eerste is. Daar worden dit najaar de eerste bomen geplant. Het plan is om in totaal 20 hectare bos aan te leggen in de gemeente. Verder worden Geffen en de toekomstige wijk Amsteleind aan de westkant van Oss genoemd als mogelijke locaties voor beplanting. Wethouder Dolf Warris presenteerde op donderdagochtend samen met René van Ass van stichting Bos van Oss de plannen. 

De Spaander Straatsche Akkers zijn gekozen als startlocatie omdat de helft van de grond al eigendom is van de gemeente en ook al in gebruik is als natuurzone. De gemeente meldt: “Om de Spaander Straatsche Akkers als eerste boslocatie aan te wijzen, hebben wij eerst met de dorpsraad en belanghebbenden over dit idee gesproken. De meeste reacties zijn positief. Ook willen verschillende Berchemnaren meedenken over de inrichting van het bos. Samen met betrokken omwonenden zoeken we nog naar een passende naam voor deze boslocatie binnen het Bos van Oss.” Nu de eerste locatie bekend is wordt er verder nagedacht over de uitwerking van de plannen. “Dat gebeurt op basis van ideeën en wensen van inwoners”, aldus de gemeente. “Ook kijken we naar het soort bomen dat geschikt is voor dit gebied. En we betrekken partijen bij de aanplant van de eerste bomen later dit jaar.” Stichting Bos van Oss spreekt daarnaast over de creatie van ‘unieke Bos van Oss producten’ en manieren om scholen en deelnemende bedrijven te betrekken. Ondanks dat het bos dus over meerdere locaties verspreid wordt schrijft de gemeente: “Het bos moet bij voorkeur een herkenbare eenheid vormen: ‘Het Bos van Oss’.”

Doelen van het bos
Het Osse bedrijfsleven kwam eind vorig jaar met het plan voor een nieuw bos. Leidend was machinebouwer Verhoeven Family of Companies die andere bedrijven aanmoedigde om mee te doen, waaruit de stichting Bos van Oss voortkwam. Ook de gemeente was enthousiast. Hen werd gevraagd de grond beschikbaar te stellen. Het is de bedoeling dat het bos na aanplanting voor het beheer wordt overgedragen aan de gemeente. Het is de bedoeling dat het bos helpt om klimaatdoelen te behalen en biodiversiteit te bevorderen. De Spaander Straatsche Akkers zijn volgens de gemeente ook belangrijk voor de opvang van hevige regenbuien en het bos helpt daarnaast om tijdens de zomer koele plekken te creëeren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant