Voorlopig schetsontwerp van de Vogelbuurt in Oss.
Voorlopig schetsontwerp van de Vogelbuurt in Oss.

Brabant Wonen praat bewoners Vogelbuurt Oss bij over de plannen

Algemeen 3.513 keer gelezen

OSS | Een deel van de Vogelbuurt in Oss ondergaat de komende jaren een metamorfose. Het gaat om het gebied tussen de Leeuwerikstraat, Zwaluwstraat, Spoorlaan en Lijsterlaan. Bestaande huurwoningen worden gesloopt en vervangen door nieuwe, energiezuinige woningen. Daarnaast wordt de buurt groener en komt er meer ruimte om te ontmoeten, spelen en bewegen. Zo presenteerde BrabantWonen en gemeente Oss gisteravond de voorlopige plannen voor de Vogelbuurt aan de bewoners. 

Uit enquêtes en gesprekken met bewoners blijkt dat zij fijn wonen in de Vogelbuurt en hier het liefst willen blijven wonen. Maar wél in een energiezuinige en comfortabele woning. De huidige huurwoningen werden gebouwd tussen 1950 en 1960 en voldoen op veel punten niet meer aan de eisen van nu. Daarnaast vinden bewoners het belangrijk dat de sfeer van hun buurt behouden blijft, want de Schadewijk moet wel de Schadewijk blijven.

Onrust in de buurt
In december hield de SP nog een buurtbijeenkomst, na signalen van onrust onder de bewoners van de Vogelbuurt. De bewoners van de Merelstraat, Koekoekstraat, Lijsterlaan, Leeuwerikstraat en Reigerstraat pleitten toen voor renovatie van de gedateerde huizen.

Energiezuinig
De nieuwe huurwoningen krijgen geen gasaansluiting en hebben hierdoor een lagere CO2-uitstoot. Doordat de woningen energiezuinig zijn, blijven de woonlasten betaalbaar, zo is het plan. Gemeente Oss wil de buurt klimaat adaptief maken. Door te zorgen voor meer groen tussen de woningen, wordt het in de zomer minder heet (hittestress).

Vijfjarenplan
In december werden de huurwoningen op de hoek van de Spoorlaan en Zwaluwstraat al gesloopt om plaats te maken voor nieuwe woningen. Het plan is om ook de huurwoningen in de Merelstraat, Koekoekstraat, Reigerstraat, Leeuwerikstraat en de even huisnummers aan de Lijsterlaan binnen enkele jaren te slopen. De bewoners van deze huurwoningen kunnen gewoon in hun huizen blijven wonen totdat de nieuwbouw aan de Spoorlaan en Zwaluwstraat klaar is. Het hele plan duurt zo’n vier tot vijf jaar.

Voor meer informatie zie www.brabantwonen.nl/vogelbuurt

Uit de krant