Aantal branden in Oss vorig jaar gestegen.
Aantal branden in Oss vorig jaar gestegen.

Vorig jaar 13,3% meer woningbranden in Noord-Brabant

Algemeen 857 keer gelezen

REGIO | Een vlam in de pan, een omgevallen kaars of kortsluiting: in 2022 waren er 1.124 woningbranden in Noord-Brabant. Dit is een stijging van 13,3% ten opzichte van een jaar eerder, toen ging het om 992 meldingen van branden in huis. Vooral in gemeente Breda, Meierijstad en Den Bosch had de brandweer het vorig jaar veel drukker. Dit en meer blijkt uit onderzoek van Independer op basis van data van het Geïntegreerd Meldkamer Systeem (GMS) van de brandweer. 

Nergens in Brabant steeg het aantal woningbranden zo hard als in gemeente Breda. Er waren hier vorig jaar 29 meer branden dan in 2021. Ook in Meierijstad ging het vaker mis. De top 5 gemeenten in Noord-Brabant met de sterkste absolute stijging is als volgt:
- Breda (+29 woningbranden)
- Meierijstad (+14 woningbranden)
- Den Bosch (+11 woningbranden)
- Bergen op Zoom (+9 woningbranden)
- Heeze-Leende (+9 woningbranden)

In Oss waren er in 2022 43 woningbranden. Dat is 5 meer dan het jaar ervoor.

Voor een hoop Brabantse gemeenten is er beter nieuws: hier was vorig jaar namelijk een dalend aantal branden in huis. In Valkenswaard was de afname het sterkst: hier waren in 2022 in totaal 9 minder meldingen dan in 2021. Ook in Altena (-7), Eindhoven (-6) en in Woensdrecht (-6) was een dalend aantal woningbranden. 

Gemiddeld waren er vorig jaar 9,7 meldingen van woningbranden per 10.000 huizen in Noord-Brabant. Net iets meer dan landelijk gemiddeld (9,6 woningbranden per 10.000 woningen). Wel zijn er grote verschillen per gemeente. Zo waren er in Alphen-Chaam relatief veel woningbranden. In 2022 waren hier 27 woningbranden per 10.000 woningen. Ook in Heeze-Leende (21) vonden veel woningbranden plaats. Beide gemeenten behoorden tot de top 10 gemeenten met relatief de meeste woningbranden per 10.000 woningen.

Expert woonverzekeringen Michel Ypma van Independer: ”Verzekeraars kijken ook naar deze regionale verschillen en stemmen de premie hierop af. Dat kan zelfs zo fijnmazig dat er verschillen ontstaan tussen twee verschillende postcodes in dezelfde wijk”.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant