De kraamafdeling verkocht ‘moederkoeken’ (eierkoeken) om centen bij te verdienen.
De kraamafdeling verkocht ‘moederkoeken’ (eierkoeken) om centen bij te verdienen. Foto: Henk Lunenburg
FOTO’S

Actiedag Ziekenhuis Bernhoven: ‘De grote actiebereidheid onderstreept de noodzaak van een goede CAO’

Algemeen 2.525 keer gelezen

UDEN | Ziekenhuis Bernhoven was één van de 64 ziekenhuizen die vandaag meedeed aan de landelijke actiedag. 33 afdelingen van het Udense ziekenhuis draaiden zondagdiensten, om aandacht te vragen voor een beter en eerlijker CAO. In de centrale hal van het ziekenhuis stonden verschillende kraampjes, er werd gezamenlijk een lied met toepasselijke tekst gezongen, en er waren een aantal toespraken, van onder anderen bestuurder Freek Korver en verpleegkundige en actieleider Carola Bouwer.

Bernhoven en het actiecomité willen een marktconform salaris. “Dit is nodig omdat de CAO sinds 1999 niet meer marktconform is geweest”, legt actieleider Carola Bouwer van Bernhoven uit. “Zeker in tijden van stijgende kosten is een passende CAO noodzakelijk voor het aantrekken van nieuw personeel en het behouden van personeel zodat we in de toekomst nog steeds de benodigde zorg kunnen leveren.” Want als er niets verandert, zullen de gevolgen groot zijn. “Denk aan een grotere uitstroom van personeel, te weinig nieuw personeel, langere wachtlijsten, en opnamestops waardoor je mogelijk in een ziekenhuis opgenomen wordt buiten je regio. Ook is er meer ziekteverzuim onder het personeel. Naast ons grote hart voor de zorg is een fatsoenlijke CAO met goede arbeidsvoorwaarden en waardering noodzakelijk om nu en in de toekomst die goede zorg die nu nog zo vanzelfsprekend is te kunnen blijven bieden.”


Spandoeken buiten het ziekenhuis. (foto: Henk Lunenburg)

Acties
De actiedag begon om 08.00 uur met het uitdelen van het actiemateriaal en het klaarzetten van alle kraampjes. “Er was een zeer hoge opkomst en een uitstekende sfeer”, blikt Bouwer terug. “De actiebereidheid is erg groot. Dit onderstreept de noodzaak van een goede CAO.” In de hal was er een OK opgezet met demomateriaal, waar je kon ervaren hoe het is om met de instrumenten van een chirurg te werken. De kraamafdeling verkocht ‘moederkoeken’ (eierkoeken) om centen bij te verdienen, de apotheek had een Jaminkraam met snoepzakjes, en de brancardiers verzorgden een ‘bedmover rijbewijs’ waarbij collega’s zich konden bekwamen in het rijden met een bedmover. Om 11.30 uur waren er toespraken van Carola Bouwer, bestuurder Freek Korver, Ronald v/d Bosch van de Vereniging Medisch Specialisten Bernhoven en Simone Popelier, voorzitter Verpleegkundige Staf. Freek Krover steunde de actie en het ziekenhuispersoneel door met zijn vrouw crêpes te komen bakken in hun eigen foodtruck. Om 12.00 uur volgde een landelijke ‘sit in’, waarbij collega’s in de centrale hal op de grond gingen zitten en samen het lied ‘We hebben geen CAO’ zongen, op de melodie van het nummer ‘We hebben een woonboot’. De spoedzorg ging gedurende de dag wel gewoon door, en het ziekenhuis bleef goed bereikbaar.


Actieleider Carola Bouwer voor het ziekenhuis. (foto: Henk Lunenburg)

Directie
De directie van Bernhoven laat weten dat de medewerkers het loon horen te krijgen dat ze verdienen. “De CAO heeft lang stilgestaan. Onze medewerkers horen een CAO te hebben die vergelijkbaar is met andere sectoren, zeker in tijden zoals deze waarin we allemaal te maken hebben met stijgende prijzen. De huidige CAO is zeker tot schaal 65 niet marktconform, het bod dat er nu ligt is dat ook nog niet.” Het huidige bod past bij Bernhoven, en een aantal andere ziekenhuizen, niet binnen de begroting. “Daarom werken we er hard aan om die financiële kaders op te rekken. We overleggen met het ministerie en de verzekeraars omdat wij vinden dat er ruimte moet komen voor een goede CAO zodat wij daarmee een werkgever kunnen zijn die een marktconform salaris kan betalen.” De vakbonden hebben aangekondigd dat als er geen passend bod komt, de volgende actiedag in april zal plaatsvinden.


Freek Korver en zijn vrouw staken het personeel een hart onder de riem door crêpes te bakken in hun foodtruck. (foto: Henk Lunenburg)

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Uit de krant