Afbeelding
Foto:

Nationale Voorleeslunch voor ouderen met medewerking van jongeren

Algemeen 473 keer gelezen

OSS | Op vrijdag 6 oktober a.s., Nationale Ouderendag, vindt voor de elfde keer de Nationale Voorleeslunchplaats.

Lezenslust en Theater van de stad (De Lievekamp) organiseren voor het derde achtereenvolgende jaar een activiteit op verschillende locaties in de gemeente Oss, in het kader van Generatielezen. Hierbij wordt samengewerkt met: Jan Cunen Museum, diverse wijkhuizen en zorginstellingen in de gemeente Oss. Studenten van het Koning Willem I College, afdeling Zorg en Welzijn, werken mee in de voorbereiding en uitvoering.

Nationale Voorleeslunch
Voorlezen kan een rol spelen in het doorbreken van het isolement waarin sommige ouderen verkeren. Het voorlezen van een mooi verhaal of gedicht geeft ontspanning en is vaak een aanleiding om met elkaar te praten of herinneringen op te halen. Ook kunnen sommige ouderen door een visuele beperking niet (gemakkelijk) meer zelf lezen. Door voorgelezen te worden, kunnen ze toch genieten van verhalen. Door jongeren te laten voorlezen en te betrekken in de voorbereiding en uitvoering, laten we zien dat (voor)lezen een maatschappelijke functie heeft. Daarmee wordt een bijdrage geleverd aan het voorkomen van laaggeletterdheid onder jongeren.

Generatielezen is in het schooljaar 2017-2018 gestart, met een pilot in het kader van ‘Oss innoveert.’ In de afgelopen jaren is een ontwikkeling tot stand gekomen richting duurzame inbedding van Generatielezen in diverse zorg-, cultuur- en onderwijsinstellingen.

Vrijdag 6 oktober 2023, tussen 10.30 en 14.00 op zeven locaties in de gemeente Oss.
Jan Cunen Museum, Zorgcentrum De Ruwaard, De Scharrelboerderij, MFA De Snoeck, MFA De Koppelinck, Het Ussenhuis en Zorgbuurthuis ’t Hageltje.                        

Woensdag 11 oktober tussen 10.00 en 13.00 bij het Leijhuis van het Koning Willem I College

Uit de krant