kick-off leestimuleringsplan 'Oss Leest'
kick-off leestimuleringsplan 'Oss Leest'

Kick-Off Leesstimuleringsplan ‘Oss Leest’; Leerlingen van IKC Regenboog gaan voorlezen

Algemeen 817 keer gelezen

OSS | De leerlingen van IKC Regenboog kregen vandaag hun eigen Bibliotheek op school. Onder toeziend oog van kinderen en ouders knipte wethouder Dolf Warris het lint door en gaf daarmee het startsein voor leesstimuleringsplan ‘Oss Leest’. 

IKC Regenboog zet zich samen met de Noord Oost Brabantse Bibliotheken en de gemeente Oss in om meer kinderen aan het lezen te krijgen door het leesplezier te vergroten. 

Een bibliotheek op school houdt dan ook veel meer in dan ‘slechts’ een kast met nieuwe boeken. Zo wordt de expertise van een leesconsulent ingezet. De leesconsulent is er voor de leerkrachten, pedagogisch medewerkers en kinderen.

Leesconsulent Martine Bulten vertelt hoe zij zowel leerkrachten als leerlingen adviseert en inspireert. “Ik wil leerkrachten laten zien hoe zij boeken, die aansluiten bij de belevingswereld van de leerlingen, kunnen inzetten in hun lessen. Elk moment van lezen telt. Leerkrachten kunnen hun rekenles bijvoorbeeld opstarten door een stukje voor te lezen uit het boek Rekenen voor je leven. Of ze pakken er een Engelstalig boek bij om uit voor te lezen tijdens een les Engels.” 

Het vergroten van het leesplezier bij de leerlingen is weer een hele andere tak van sport, legt Martine uit. Het stellen van de juiste vragen helpt hierbij. “Ik wil kinderen graag helpen om wegwijs te worden in de boekencollectie. Hoe zoek je nou een boek? Hoe kan je nou, als je weet wat voor type boeken je leuk vindt, een ander mooi verhaal vinden wat daar op lijkt? Maar ook vragen als wat vind je interessant en waar lees je graag over, helpen de kinderen om zelf een boek te kiezen dat bij ze past.”

Gelijke kansen
Met het leesstimuleringsplan Oss Leest gaan onderwijs, kinderopvang, De Noord Oost Brabantse Bibliotheken en de Gemeente Oss voor gelijke kansen voor alle kinderen. Lezen is belangrijk. Voorlezen én zelf lezen zorgt voor een betere ontwikkeling van taal, concentratie en fantasie. Door boeken aan te bieden in de Bibliotheek en op scholen, zijn boeken beschikbaar voor alle kinderen.

“Kinderdagverblijven en scholen zijn de beste plek om lezen te stimuleren en kinderen in contact te brengen met boeken”, zegt Gio van Creij, directeur van de Noord Oost Brabantse Bibliotheken. “Lezen zou een onderdeel moeten zijn van ons leven. Door te lezen leer je nieuwe woorden, die je helpen om jezelf uit te drukken en om over gevoelens te praten. Daarnaast leren kinderen over emoties, ze leren bijvoorbeeld dat anderen ook wel eens bang zijn.” 

Lezen kan ook een moment van ontspanning zijn, geeft van Creij aan. “Kinderen moeten tegenwoordig zo veel. Jezelf verliezen in een verhaal is een luxe geworden. Sommige kinderen vinden het moeilijk om te ontspannen. Door samen een voorleesmomentje op de bank te creëren kan lezen een vorm van ontspanning zijn voor kinderen.”

Afbeelding
kick-off leestimuleringsplan 'Oss Leest'
Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant