Een voorbeeld van een ingezakt talud.
Een voorbeeld van een ingezakt talud.

Waterschap bereidt zich voor op nog meer regen

Algemeen 4.017 keer gelezen

REGIO | Terwijl Waterschap Aa en Maas nog druk bezig is met het inventariseren van herstelwerkzaamheden na de hoogwatersituatie, maken zij zich weer op voor de regen die komende dagen is voorspeld. “Tot aan zaterdag is de verwachting dat er tussen de 30 en 50 mm in ons gebied valt”, aldus een woordvoerder. “Met deze hoeveelheden neerslag zullen afvoeren en waterstanden snel oplopen. Reden om uit voorzorg rekening te houden met het nemen van extra maatregelen. Na zaterdag 10 februari verwachten we gelukkig weer een droge periode.”

De woordvoerder vervolgt: “Er valt lang niet zoveel regen als dat er rond de kerstdagen is gevallen. Maar omdat de bodem nog steeds verzadigd is en ons watersysteem nog steeds snel reageert op regen, houden we uit voorzorg alvast rekening met het nemen van extra maatregelen. De voorzorgsmaatregel die we nu al nemen is dat we alvast de waterpeilen verlagen in onze grotere sloten en beken zoals de Aa. Daarnaast hebben we meer contact met Rijkswaterstaat, KNMI en waterschap De Dommel en hebben we de gemeente Den Bosch geïnformeerd. Vooralsnog lijkt ons watersysteem de neerslag te kunnen verwerken. We monitoren de situatie continu en staan paraat als het nodig is.”

Herstelwerkzaamheden en inspecties
Door de kracht van en langdurige blootstelling aan het hoge water, meedrijvende takken en vuil zijn tijdens de hoogwatersituatie van januari op sommige plekken schades ontstaan aan stuwen, roosters, pompen en gemalen, oevers en taluds. Ook kan het vele water dat door het zand is opgenomen ervoor zorgen dat het talud inzakt. “In februari en maart herstellen we afgezakte taluds op diverse plekken in ons werkgebied”, aldus de woordvoerder.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant