Drum- en percussieleraar Eric Verhagen.
Drum- en percussieleraar Eric Verhagen.

Drummen en lesgeven zitten bij Eric in het bloed

Algemeen 1.276 keer gelezen

OSS | “De passie voor muziek heb ik van mijn vader. Hij was toetsenist bij de band Return. Toen ze daar een nieuwe drummer nodig hadden werd ik gevraagd en belandde op m’n zeventiende achter het slagwerk. Ik heb les gehad van verschillende drumleraren, maar het meeste heb ik geleerd van Huub Jansen die in de jaren ’80 drummer was van de beroemde Dutch Swing College Band. Hij leerde me puur op gevoel drummen. Een aanpak die ik zelf ook graag bij mijn leerlingen toepas.” Al ruim 20 jaar geeft Eric Verhagen percussie- en drumlessen aan leerlingen uit heel Nederland. 

Door Dick Hubertus

Afgelopen jaar verzorgde hij o.a. workshops voor de voetballers van F.C. Utrecht, het personeel van het Beatrix Theater in Utrecht, de Universiteit Leiden, Achmea Amsterdam, Campina in Veghel en Eneco in Rotterdam. En dat met een aanstekelijk enthousiasme waarbij Eric altijd voorop gaat in de ‘strijd’. Naast zijn werk in de installatietechniek geeft hij één dag per week les. “Heerlijk om te doen. Een mooie uitlaatklep, voor mijzelf, maar zeker ook voor mijn leerlingen. Ritme is leuk vanwege de swing die het aan een nummer geeft en eigenlijk is het de basis van alle muziek. Ritme kan een nummer maken of breken. Neem Billie Jean van Michael Jackson. Zonder dat strakke ritme was het nooit een wereldhit geworden.”

“Het mooie van lesgeven vind ik om mensen op een ontspannen manier te laten genieten van door hen zelf gemaakte muziek. Het is prachtig om leerlingen te enthousiasmeren. Zo geef ik les aan een 80-jarige ex-agrariër die het heerlijk vindt om mee te drummen op Nederlandstalige muziek. In zijn voormalige stal heeft hij een drumstel gezet waar hij zich heerlijk kan uitleven. Bij mijn lessen en workshops werk ik zonder notenschrift. Ik luister naar wat mijn leerlingen leuk vinden en sta niet voor een groep om eens even te laten zien wat ik allemaal kan. Ik wil iedereen blij en tevreden maken. Zo had ik een keer een workshop voor een familie van 16 personen in Den Bosch. De vader had zich ten doel gesteld na de les met de hele familie op te treden op de Markt en zo te laten zien wat hij had geleerd. Zo gezegd, zo gedaan. Na anderhalf uur oefenen liepen we naar de drukke Markt, traden op en kregen veel bekijks. Er werd zelfs kleingeld in de hoed gegooid. Iedereen blij en trots.” 

“In 2016 ben ik naar Brazilië gegaan en heb daar les genomen. Ritmes, muziek, Samba, het zit de Brazilianen in het bloed. Ze spelen met een enorme passie, genieten van het leven, van het samen eten, drinken en... muziek maken.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant