Afbeelding

Scholieren steken de handen uit de mouwen voor aanplant Bos van Oss

Algemeen 1.697 keer gelezen

BERGHEM | Vele genodigden waren op woensdag 28 februari aanwezig bij de plant van de eerste bomen van het Bos van Oss. Onder andere scholieren, de klimaatburgemeester, de kinderburgemeester, wethouders en de gedeputeerde van de provincie kregen de eer om een boom te planten op de Spaander Straatsche Akkers in Berghem.

Onder andere gedeputeerde Hagar Roijackers, voorzitter van Stichting Bos van Oss René van Ass en wethouder Dolf Warris spraken over het belang van bomen voor de komende generaties. Klimaatburgemeester Max Smits sprak echter de duidelijkste woorden tegen zijn medescholieren en andere aanwezigen: “Jullie hebben vast wel gehoord dat het slecht gaat met het klimaat. Bomen zijn het beste tegengif.” 

Daarop trokken hij en scholieren van verschillende basisscholen vanaf de Spaanderstraat de Spaander Straatsche Akkers op om daar de eerste bomen te planten. Helemaal de eerste bomen waren het niet. Vorige week plantte Landschapsbeheer Oss ook al bomen aan de Cereslaan, waar het tweede deel van het Bos van Oss komt.

“Het Bos van Oss is een geschenk aan de gemeente een aan jullie, de jeugd”, aldus Van Ass namens Stichting Bos van Oss. Dit voorjaar willen we twee van de twintig hectare bos aanleggen. De rest moet binnen nu en vijf jaar volgen. We houden de ambitie erin. Daarvoor is wel nog geld nodig, we zitten nu ongeveer op de helft.” Hij kondigde ook aan dat er een boek over het Bos van Oss in de maak is dat cadeau zal worden gedaan aan scholieren.

Gedeputeerde Hagar Roijackers (links) en klimaatburgemeester Max Smits (blauwe jas) plantten samen een boom.

Gedeputeerde Roijackers vindt het initiatief dat bedrijven hier hebben getoond een voorbeeld voor anderen. “Bedrijven moeten net als hier hun verantwoordelijkheid nemen. We willen door de hele provincie meer bomen planten en voedselbossen en open landschappen aanleggen.”

Wethouder Warris erkende op Berghems grondgebied dat het Bos van Oss nu al ‘een beladen naam’ is. “Maar het hoort allemaal bij elkaar, samen is het het Bos van Oss. Maar mensen mogen overal nog een eigen bordje met een lokale naam plaatsen.” Hij besloot: “Wees zuinig op het bos dat hier gaat verschijnen en het bos dat al lang bestaat.”

Het project is nog niet helemaal rond. Een deel van de grond waarop het bos moet komen moet nog door de gemeente aangekocht worden. Het Bos van Oss wordt verspreid over twee locaties, het tweede gebied is de zogenaamde ‘zuidelijke geledingszone’ tussen Oss en de A59.

René van Ass, voorzitter Stichting Bos van Oss.
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Wethouder Dolf Warris.
Wethouder Dolf Warris plantte ook een boom.
Afbeelding
Afbeelding
Gedeputeerde Hagar Roijackers (links) en klimaatburgemeester Max Smits (blauw jas).
Klimaatburgemeester Max Smits.
Afbeelding
Gedeputeerde Hagar Roijackers (links) en klimaatburgemeester Max Smits (blauwe jas).
Wethouder Frank den Brok hielp ook een handje mee.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant