Foto ter illustratie.
Foto ter illustratie.

Geen inzicht in maatregelen voor mensen met beperking

Algemeen 412 keer gelezen

OSS | Ondanks een verplichting om in een Lokale Inclusie Agenda (LIA) vast te leggen wat de gemeente doet om mensen met een beperking volwaardig in de samenleving mee te laten doen is deze LIA er na jaren nog steeds niet. PvdA Oss wil van het college van burgemeester en wethouders waarom de gemeente niet aan deze verplichting voldoet.

Nederland tekende in 2016 het VN-Verdrag rechten van mensen met een handicap. Daaruit volgde dat Nederlandse gemeenten in een LIA vast moeten leggen wat zij concreet doen voor mensen met een handicap. “Maar ruim de helft van de 342 Nederlandse gemeenten, waaronder Oss, houdt zich nog steeds niet aan deze wettelijke verplichting. En dus draagt Oss, in de ogen van de PvdA, niet optimaal bij aan het in de wet bedoelde inclusief maken van de samenleving”, zo schrijft de partij aan het college.

Doelgroepen in beeld
“Wij hebben hier al vaker aandacht voor gevraagd”, licht Herman van Kessel toe namens zijn partij. “Er is een wettelijke verplichting voor een LIA zodat er beleid kan worden gemaakt om te zorgen dat mensen met een beperking mee kunnen doen in de samenleving. De gemeente vindt echter dat daar in het beleid al aandacht voor is en er dus niet ook nog een LIA hoef te worden geschreven. Daar zijn wij het niet mee eens. Met een LIA krijg je er weer een andere kijk op, misschien wordt er wat vergeten. Als je de handleiding van de Vereniging Nederlandse Gemeenten om een LIA te schrijven volgt heb je meteen alle doelgroepen in beeld.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant