Dankzij Sam's kledingactie wordt het basisonderwijs in Ethiopië kwalitatief beter en meer toegankelijk voor iedereen.
Dankzij Sam's kledingactie wordt het basisonderwijs in Ethiopië kwalitatief beter en meer toegankelijk voor iedereen.

Sam’s Kledingactie voor beter basisonderwijs

Algemeen 756 keer gelezen

OSS | Ieder voor- en najaar organiseert Sam’s Kledingactie een aantal speciale landelijke actiedagen, om zo extra veel kleding op te kunnen halen voor het goede doel. Dit voorjaar is er gekozen voor hulp aan schoolkinderen en hun ouders in het Shabee Sombo district in Ethiopië, zodat zij de kans krijgen te ontsnappen aan de armoedecirkel en een toekomst kunnen creëren. Op zaterdag 13 april wordt er in Oss kleding ingezameld.

De honderden vrijwilligers van Sam’s Kledingactie zamelen het hele jaar door kleding en schoenen in voor het goede doel. Zij doen dit vanuit een depot aan huis of bij een bedrijf, school of kerk. In het voor- en najaar worden er speciale actiedagen georganiseerd vanuit de vrijwilligers. 

Actiedag
Die actiedag in Oss vindt plaats op zaterdag 13 april. U kunt dan terecht bij de Paaskerk aan de Wethouder van Eschstraat 165 van 12.00 tot 13.00 uur, de Grote Kerk (MOO) aan de Begijnenstraat 1 in Oss van 10.00 tot 13.00 uur, de Sint Jozefkerk aan de Oude Molenstraat 8 in Oss van 11.00 tot 13.00 uur en de Heilig Hartkerk aan de Kromstraat 109 in Oss van 11.00 tot 13.00 uur.

Wat is er welkom
Herdraagbare kleding en schoeisel, maar ook speelgoed, knuffels en huishoudtextiel (beddengoed, verpakt in aparte zak) zijn van harte welkom. Kapotte en vuile kleding, handdoeken, kussens en dekbedden kunnen helaas niet ingeleverd worden.

Kansen creëren
“Er zijn ruim 54 scholen in het district Shabee Sombo, maar toch verlaat de helft van de kinderen het basisonderwijs vroegtijdig”, aldus Sam’s Kledingactie. “Hoge kosten voor de aanschaf van materialen, het ontbreken van hygiëne- en menstruatiekits, de beperkte sanitaire voorzieningen en slecht opgeleide leraren zorgen ervoor dat veel kinderen niet aan school beginnen of vroegtijdig de school verlaten. Daarnaast beperken economische en culturele problemen (vroegtijdige huwelijken) de toegang tot onderwijs aanzienlijk. Vanwege succes in de Borana-zone breidt Cordaid nu uit naar de Jimma Zone. Het project is gestart in schooljaar 2022-2023 en laat veelbelovende resultaten zien. Het is echter van cruciaal belang dat het project nog langer doorloopt om de bevolking te laten geloven in de verbetering van de kwaliteit en toegang tot het basisonderwijs, waarmee kinderen de kans hebben te ontsnappen aan de armoedecirkel en toekomst kunnen creëren.”

Vertrouwen en zelfverzekerdheid
De opbrengsten van de actie komen onder andere ten goede aan verbetering van de schoolinfrastructuur, aanschaf van les- en leermateriaal, maar ook hygiëne- en menstruatiekits, om meisjes met vertrouwen en zelfverzekerdheid terug te kunnen laten keren naar school.

Meer info
Wilt u meer informatie over het werk van Sam’s Kledingactie, de projecten die zij ondersteunen en over wat er wel en niet mag worden ingeleverd? Of wilt u misschien zelf als vrijwilliger voor de stichting aan de slag? Kijkt u dan eens op www.samskledingactie.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant