Kindermiddag bij Hoessenbosch.
Kindermiddag bij Hoessenbosch.

Lievekamp Kerstspecial met Al-Andalus en Bolero

Algemeen 61 keer gelezen

OSS | De vierde editie van de Lievekamp Kerstspecial staat zondagmiddag 20 december, aanvang 14.00 uur, op het programma in de Grote Zaal van theater De Lievekamp. Een samenwerkingsproject waaraan tal van amateurverenigingen uit Oss en regio meewerken, zoals Slagwerkgroep Muziekvereniging Hartog, Balletschool Dimphy, Vocal Group Crescens, The Voices of Heesch, Stadsharmonie KVA, A capella groep Blended, Dansstudio Remix en Theaterschool T'extpierement. Dansgroep Al-Andalus maakte vorig jaar haar debuut en ook dit jaar werkt de groep aan de Kerstspecial mee. Voor de dansers van Bolero (foto) is het extra spannend, zij staan 20 december voor de eerste keer op de planken van De Lievekamp.

"Al-Andalus is een Spaanse dansgroep die Sevillanas en Flamenco danst. Sevillanas zijn volksdansen uit de meest zuidelijke provincie van Spanje, Andalusië. Vrij gemakkelijk om te leren, in een paar lessen kennen de cursisten de basis al. Bij Sevillanas is het zo dat het nooit 'over de top' kan zijn. Vrolijke dansen waaraan in Spanje iedereen meedoet", aldus een enthousiaste Nelly van Erp van Al-Andalus. "Flamenco is iets anders. Flamenco, óók afkomstig uit de meest zuidelijke provincie van Spanje, is namelijk een overkoepelende naam van zo'n 22 dansen. Daaronder vallen onder meer de rumba flamenca en de malagueña. Natuurlijk hebben de Sevillanas wel invloeden uit de Flamenco, maar Flamenco is toch heel anders dan de Sevillanas. Bij Al-Andalus gaat het overigens niet alleen om het streven naar synchroniciteit en perfectie. Plezier staat bij ons voorop, daar doe je het toch voor."
Tijdens de Kerstspecial treden de acht dansers van Al-Andalus twee keer op, de groep danst een mix van Flamenco-nummers en een Sevillanas. "Speciaal voor de Kerstspecial heeft Antonio, onze leraar in Spanje die vorig jaar ook hier is geweest, een choreografie geschreven. Een mix van kerstnummers als onder meer Feliz Navidad en Noche de Paz. Daarnaast zijn we nu, samen met Erwin van der Wouw van Al-Andalus, een Kerst-Sevillanas aan het instuderen."

Dansgroep Bolero
Dit jaar bestaat Bolero, een dansschool voor mensen met een verstandelijke beperking, 25 jaar. Ook van deze dansschool is Van Erp een van de drijvende krachten. "Dit is een speciaal jaar en het hele seizoen, van september tot mei, zijn er veel festiviteiten rondom dit jubileum. De 56 dansers, de jongste is 17 en de oudste 76 jaar, dansen elke woensdagavond verdeeld over drie groepen. Daarbij staan het plezier en de sociale contacten voorop. En elke cursist is gekoppeld aan een vrijwilliger, dat betekent dat we zo'n 35 vrijwilligers hebben", zo vertelt Nelly. "Tijdens de Kerstspecial dansen 13 paren van Dansschool Bolero een cha-cha-cha, dit op het nummer 'Een heel gelukkig Kerstfeest' van De Havenzangers. We hebben hiervoor gekozen omdat de dansers de tekst van een Nederlandstalig nummer eerder herkennen en onthouden. Natuurlijk vindt iedereen het ontzettend spannend om op het podium van De Lievekamp te staan, de dansers én de vrijwilligers van Bolero. Maar zeker is dat we er met z'n allen veel plezier aan gaan beleven."
Kijk voor meer informatie over de Lievekamp Kerstspecial op de website www.lievekamp.nl.

Uit de krant

Uit de krant