Er komt meer groen in Centrum, op de achtergrond de bouw van het Walkwartier.
Er komt meer groen in Centrum, op de achtergrond de bouw van het Walkwartier.

Er komt meer groen in het Osse centrum

Centrum 1.826 keer gelezen

OSS | Het centrum van Oss heeft de afgelopen tijd natuurlijk al geleidelijk een flinke metamorfose ondergaan, er staat ook de komende tijd nog van alles op stapel, voordat het Walkwartier vanaf volgend jaar de eerste bewoners kan verwelkomen.

“Er is binnenkort in de maand juni een bijeenkomst waarin wordt gesproken wat er allemaal gaat gebeuren met de openbare ruimte als het Walkwartier wordt opgeleverd. Er komt een fietsstraat over de Oostelijke route via bijvoorbeeld de Karmelietenstraat en de Burgwal; de inrichting van het sportpark bij TBL komt dan aan de orde, en er komt ook meer groen in het centrum,” vertelt centrummanager Jack van Lieshout. 

Uitgerekend vorige week kwam het nieuws naar buiten dat de stad Oss als het gaat om groen in de stad de slechtste cijfers van Nederland kan overleggen. Van de 50 grootste Nederlandse steden bengelt Oss troosteloos onderaan als alleen gekeken wordt naar groen. De plannen om het Osse centrum een beetje groener te maken komen dus niet voor niets en zijn al langer aan de orde. Van Lieshout: “Dat levert wel wat overlast op voor de Osse ondernemers, maar de bedoeling is dat geen enkele straat in het centrum wordt afgesloten en dat het winkelend publiek nog steeds overal naar binnen kan. In 2024 kunnen de eerste winkels in het nieuwe Walkwartier open, en de bouw loopt op schema. Ook is er voldoende belangstelling van de commerciële partijen om daar deel van uit te mogen maken, in een mooie groene winkelomgeving. Het plan om het centrum te vergroenen ligt er inderdaad al langer. Er komt een groene slinger vanaf het Hesche pad, en de ondernemers in Oss zijn er positief over, zolang de straat maar niet wordt afgesloten.”

Koopavonden uurtje korter
De ondernemers hebben zich ook uitgesproken over de kortere koopavond. Van Lieshout daarover: “We hebben de nut en de noodzaak kunnen aantonen. Je moet daarin consequent zijn, want je mag het winkelende publiek niet teleurstellen. Het overgrote deel van Oss is het daar gelukkig mee eens.
We hebben daar weer een mooie planning in gemaakt met koopavonden en koopzondagen. Met Pinksteren waren we dicht, een bewuste keuze. Maar 25 juni is er wel weer een koopzondag en vanaf 1 juli is het de bedoeling dat de koopavond een uurtje korter wordt; de winkels sluiten dan om 20.00 uur.”

Uit de krant