Een ontwerp voor het nieuwe zorgcentrum.
Een ontwerp voor het nieuwe zorgcentrum. Foto:

Zorgcentrum De Ruwaard komt er dankzij financiële garantie van gemeente

Gezondheid 2.122 keer gelezen

OSS | De gemeente Oss zal garant staan voor een lening van 5,8 miljoen bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Zo kunnen zorgaanbieders in de Ruwaard ondanks tegenslagen een nieuw zorgcentrum bouwen. “De grootste wijk van Oss heeft het gezondheidscentrum nodig, we hebben geconcludeerd dat de gemeente een rol moet pakken in de financiering”, aldus wethouder Van den Bergh (CDA). Bij een commerciële bank kregen de zorgverleners het namelijk een lening namelijk niet rond.

Na overleg tussen gemeente en de zorgverleners werd dus besloten dat de gemeente een grotere rol moet spelen bij de financiering. Volgens Van den Bergh is het college namelijk ‘overtuigd van het belang van het gezondheidscentrum’. “Het is een noodzaak voor de grootste wijk van Oss.” De gemeente gaat daarom garant staan voor een lening van 5,8 miljoen euro bij de Bank Nederlandse Gemeenten. Deze bank in eigendom van Nederlandse overheden financiert projecten in de publieke sector. “Mochten de huisartsen de lening niet meer kunnen betalen dan vergoed de gemeente de schuld”, aldus Van den Bergh. “Daar zou de gemeente dan het pand voor terugkrijgen.”

Vastgelopen
De initiatiefnemers die al sinds 2009 werken aan een nieuw gezondheidscentrum voor de Ruwaard zijn huisartsenpraktijken D’n Iemhof, Bredero en Talmastraat, apotheek Hofsteede en de fysiotherapiepraktijken Fysiocentrum Oss en Beter Thuis. Begin 2022 leek alles bijna rond te zijn. De grond kon gekocht worden, er was een definitief ontwerp, er liep een aanvraag voor de omgevingsvergunning en de financiering was bijna rond bij een reguliere bank. “Helaas liep het proces daarna vast”, aldus het college. “De bouwkosten stegen in enkele maanden met meer dan 2 miljoen euro en rente voor de financiering verdubbelde in korte tijd. Als gevolg hiervan was de financiering van het project niet langer haalbaar.” Daarnaast zorgde ook de vertraging bij de verplaatsing van het wijkcentrum D’n Iemhof naar de Sterrebos. “Deze verplaatsing was een voorwaarde om de grond vrij te kunnen maken voor de ontwikkeling van het gezondheidscentrum.”

‘Mooie stimulans’ voor Ruwaard
Het college denkt dat de samenwerking door de verenigde zorgverleners in een gezamenlijk gebouw ‘een mooie stimulans’ is voor zorg in de Ruwaard. Bewoners van de wijk hebben door het relatief lage inkomens- en opleidingsniveau en mindere vaardigheid in het Nederlands relatief meer zorg nodig. Omdat zij ook minder vaak over eigen vervoer beschikken vindt het college het belangrijk zorg dichtbij te realiseren. Het college schrijft: “Na het verdwijnen van ziekenhuis Bernhoven, en binnenkort ook de huisartsenpost, is het van belang dat in de wijk een moderne eerstelijns zorgvoorziening komt.”

Het plan is nog niet helemaal rond. Het college van B&W gaat de raad nog vragen in te stemmen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant