Anke Lahaije
Anke Lahaije

Interactieve lezing tijdens Week van de overgang

Gezondheid 480 keer gelezen

LITH | De laatste jaren is er steeds meer aandacht voor de overgang. Toch weten veel vrouwen nog te weinig over hun lichaam en welke hulp beschikbaar is. In Bibliotheek Lith is woensdag 10 april tijdens de landelijke Week van de overgang een interactieve lezing van Anke Lahaije. Zij is leefstijlcoach voor vrouwen in de overgang en geeft tips en adviezen.

Slaapproblemen, stemmingswisselingen, zweten, somberheid en vermoeidheid. Veel vrouwen in Nederland kampen met overgangsklachten. Toch is het onderwerp nog steeds een taboe. “Al is er de laatste jaren gelukkig wel meer aandacht voor”, zegt Anke Lahaije, leefstijlcoach voor vrouwen in de overgang. Maar hoe meer aandacht hoe beter vindt ze. “Want nog steeds wordt er te weinig over gesproken. Te lang is gezegd: het hoort erbij.”

Nadat Anke ‘onderuit’ ging toen ze in de overgang kwam, besloot ze zich meer te verdiepen in het onderwerp. Er ging een wereld voor haar open. “Ik ontdekte dat echt heel veel vrouwen klachten hebben. Toch weten veel vrouwen nog te weinig over hun lichaam en welke hulp beschikbaar is.” Voor Anke reden om haar baan in het onderwijs vaarwel te zeggen om leefstijlcoach te worden. “Ik wil vrouwen graag helpen. De overgang is een lastige periode. De lijst van mogelijke klachten is lang en een aantal veranderingen kunnen ook invloed hebben op je gezondheid in de toekomst. Maar er zijn opties om klachten te verminderen. Daarom is het belangrijk dat je weet wat je kunt verwachten en waar je, als dat nodig is, hulp en ondersteuning kunt vinden.”

Tijdens de interactieve lezing geeft Anke Lahaije tips en adviezen. Ook is er ruimte om ervaringen uit te wisselen. “Ik wil duidelijk maken dat de overgang letterlijk een overgang is naar een nieuwe levensfase en dat zowel de symptomen als de beleving daarvan voor elke vrouw anders is. En ik wil laten zien dat er ook positieve kanten aan zitten. Want ja, die zijn er ook!”

De avond begint om 19.30 uur. Deelname is gratis. Aanmelden via www.nobb.nl/activiteiten of 0412 48 18 32.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant