Cursussen over Oss en haar geschiedenis bij Volksuniversiteit Oss
Cursussen over Oss en haar geschiedenis bij Volksuniversiteit Oss

Cursussen over Oss en haar geschiedenis bij Volksuniversiteit Oss

Historie 645 keer gelezen

OSS | Oss heeft een lange en rijke historie. De industriële geschiedenis van Oss neemt hierbij een uitzonderlijke plaats in. Maar ook de bijzondere opgravingen uit het (recentere) verleden, het criminele imago wat de stad Oss heeft en gebouwen die in de loop der jaren een nieuwe bestemming hebben gekregen. Over deze thema’s heeft Volksuniversiteit Oss diverse cursussen in haar programma opgenomen, waarin interessante verhalen verteld worden en het verleden herbeleefd wordt.

Wegens het enorme succes van de cursus ‘Wie gaven Oss eigenlijk het criminele imago?’, wordt deze cursus dit najaar nogmaals aangeboden. Deze lessenserie kijkt naar de families die actief waren in de Osse criminaliteit tussen 1662 en 1935. Waar overtreden ze voor het eerst voorzichtig de wet en hoe loopt dat na enkele generaties volledig uit de hand? De serie besteedt vooral aandacht aan de families Van Berkom (‘De Baron’), Wittenberg en De Bie. En waren zij alleen verantwoordelijk voor de criminaliteit of waren er ook andere oorzaken? De geschiedenis van koningen, veldheren en kunstenaars is meestal goed beschreven. Maar de geschiedenis van de gewone man is niet echt goed vastgelegd. Terwijl er interessante verhalen te vertellen zijn. Bijvoorbeeld over de Osse en Berghemse families die het niet zo nauw namen met de wet. In dossiers van de rechtbanken en gevangenissen zijn prachtige details te vinden over deze mensen. De rechtbanken hebben tot in detail vastgelegd wat er gebeurde en wie wat zei, en daaruit haalde docent Willem van den Elzen enkele fascinerende verhalen over de donkere kant van Oss, welke in deze cursus uit de doeken gedaan worden.

De vorstengraven van Oss
Onlangs is het boek “De vorstengraven van Oss” verschenen. De in dit boek gepresenteerde inzichten en de 20 jaar oude reconstructie van het Vorstengraf van Oss vormen de basis van deze bijeenkomst.Het Vorstengraf van Oss is zonder enige twijfel een van de meest in het oog springende en fascinerende archeologische vondsten uit de Nederlandse prehistorie. De iconische objecten en het monumentale grafmonument vertellen een bijzonder verhaal over een man die hier zo’n 2800 jaar geleden leefde. Een verhaal dat niet op zichzelf staat. In 2004 en 2007 zijn hier nog twee monumentale grafheuvels opgegraven. Ze worden ook als vorstengraven geïnterpreteerd, al contrasteren ze in veel opzichten sterk met het eerste vorstengraf. Samen is het een uniek trio grafmonumenten uit de vroege ijzertijd dat een gezicht geeft aan een belangrijke periode in onze (Osse) geschiedenis en haar toenmalige bewoners.De reconstructie van het Vorstengraf van Oss bestaat 20 jaar. Peter van Nistelrooij, initiatiefnemer en voorzitter van de Stichting Vorstengraf Oss legt uit hoe de reconstructie tot stand is gekomen. Het vorstengraf van Oss heeft onlangs een grote schoonmaakbeurt ondergaan en er zijn nieuwe elementen toegevoegd. Verder gaat hij in op wat de reconstructie voor invloed heeft gehad op de Osse archeologie en overige archeologische reconstructies.

Herbestemde gebouwen in Oss
Deelnemer Lidwien beschreef het als volgt “Wat een geweldig leuke cursus was dit! We zijn overal bijzonder gastvrij ontvangen en wat hebben we leuke en interessante verhalen gehoord en mooie panden gezien. Echt een aanrader!” Dit is de reden dat Volksuniversiteit Oss opnieuw de kans biedt om binnen te kijken en te leren over een aantal herbestemde gebouwen in Oss met een rijke historie. In een serie van zes bijeenkomsten op woensdagochtend maak je kennis met deze gebouwen en de mensen erachter. De aftrap van de cursus ‘Herbestemde gebouwen in Oss’ vindt plaats in het Jan Cunen informatie centrum met een introductie door Jurgen Pigmans van het Stadsarchief en René van Grunsven, eigenaar van communicatiebureau Platvorm64 en initiatiefnemer van hoe herbestemde gebouwen in de gemeente Oss beter belicht kunnen worden. In de weken daarna bezoeken de deelnemers de Groene Engel, het Brouwershuis, het Bergoss kantoor, de Pauluskerk en de Watertoren. Op locatie vertellen de initiatiefnemers van deze herbestemmingen over het pand en het belang van herbestemming.

Van Boterwaag tot Unilever – een gesmeerde geschiedenis van Oss
Oss is niet per ongeluk ontstaan. Het gelukkige toeval van een hoger gelegen plaats - de Heuvel - met in de buurt vruchtbare weidegrond, zorgde voor een ideale plek om handel te drijven in vee én boter.Op de Osse Heuvel werd in 1768 een boterwaag gebouwd, die de status van de stad verder verstevigde. Toen ook aan de vraag naar Osse boter niet meer kon worden voldaan, zagen concurrenten Jurgens en Van den Bergh in een nieuwe kunstboter - de margarine - kansen om verder te groeien. Deze twee Osse margarinemakers zouden uiteindelijk zelfs aan de basis staan van een bekende multinational: Unilever. Deze boeiende lezing wordt verzorgd door Jurgen Pigmans van het Stadsarchief en geeft je een kijkje in een belangrijk stukje geschiedenis van Oss.

Inschrijven via website
De genoemde cursussen starten vanaf oktober bij Volksuniversiteit Oss. Meer informatie en de mogelijkheid tot inschrijven, vind je op de website www.volksuniversiteitoss.nl.


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant