Fred Scholten uit Heesch traint hier een eerdere blindengeleidehond.
Fred Scholten uit Heesch traint hier een eerdere blindengeleidehond.

Goede gastgezinnen voor geleidehonden gezocht

Human Interest 1.339 keer gelezen

HEESCH | Even boodschappen doen; naar de dokter; even gezellig vrienden ontmoeten; elke dag naar je werk door alle drukte heen; dat is voor de meeste mensen die zien eigenlijk heel gewoon. Voor mensen met een visuele beperking is het zoveel moeilijker, dat velen kiezen voor een blindengeleidehond.

Deze moeten echter worden opgeleid en voordat een geleidehond aan het werk kan, zijn we 2 jaar verder. Dat weten ze ook in Heesch, waar de familie Scholten in april al voor de vijfde keer een jonge geleidehond-in-spe in huis haalt.

Fred Scholten vertelt: “We krijgen ze als ze ongeveer acht weken zijn, en dan zijn ze een goed jaar bij ons. We leren de hond alle basisprincipes, en voeden de hond op. Daarvoor gaan we ook met de hond op cursus, in Roosendaal.”

Geleidehondenscholen zijn enorm afhankelijk van gastgezinnen. “Wij krijgen nu voor de vijfde keer een pup via Geleidehondenschool Herman Jansen. In april krijgen we een Golden Doedel, zo noemen we die: een kruising tussen een Golden Retriever en een koningspoedel. Belangrijk is wel dat de hond mee kan naar het werk, of naar de winkel, of naar de pinautomaat, of dat er altijd iemand thuis is met de hond, maar dat is voor ons niet moeilijk.”

De hond leert alle basisprincipes en gaat overal mee naartoe, en na een jaar gaat-ie dan weer terug om na de vervolgtraining definitief naar iemand met een visuele beperking te gaan. “Natuurlijk hecht je je ook wel aan het beestje, maar je weet waar je het voor doet. Je doet het om iemand anders heel gelukkig te maken, dat weet je van tevoren. En daarna komt er weer een andere hond bij ons.”

“We hebben ook zo’n leuk contact met andere gastgezinnen, maar als er een groepje van gastgezinnen hier in de regio zou zijn, dan hoefden we niet helemaal naar Roosendaal. Dus dat is goed voor blinde mensen, goed voor de hond, en een stukje eigen belang, want dan kunnen we lekker in de buurt trainen met de hond.” 

Zonder gastgezinnen kan Herman Jansen geen geleidehonden trainen, dus iedereen in de regio Oss die ook een hond wil en kan opleiden en dat leuk vindt, kan zich aanmelden via:
Geleidehondenschool Herman Jansen,
www.geleidehondentrainer.nl

Afbeelding
Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant