Afbeelding

Boek te koop over 50 jaar reddingsbrigade Oss

Human Interest 851 keer gelezen

OSS | Vorig jaar bestond de reddingsbrigade Oss 50 jaar. Alphons Bakker en Robert van Vlijmen schreven een boek over de historie van de reddingsbrigade, met veel beeldmateriaal uit de afgelopen decennia. Dit boek is nu voor 25 euro te koop bij het Stadsarchief Oss (tijdens openingstijden op di/wo/do) en bij boekhandel Derijks. 

In de publieksruimte van het Stadsarchief was in het voorjaar van 2022 een tentoonstelling te zien over 50 jaar reddingsbrigade Oss. Dit was de eerste activiteit in het jubileumjaar van de reddingsbrigade.

Zwemlessen, bewaking en hulp
Sinds 1972 kent Oss een reddingsbrigade. Eerder, in de jaren ‘30 en ’40, werden er al pogingen gedaan om een brigade op te richten, maar deze brigades gingen na enkele jaren ter ziele. De huidige vereniging bestond in 2022 50 jaar, heeft ruim 400 leden en is volop actief. De reddingsbrigade Oss wordt ingezet bij zwemlessen en evenementen, bij bewakingsgebieden zoals de Geffense Plas en er wordt hulp geboden in andere delen van Nederland. Bijvoorbeeld aan de kust en in Limburg; in de zomer van 2021 met het hoge water. Bovendien grenst de gemeente Oss aan de noordzijde helemaal aan de Maas. Bij hoogwater kan dat behoorlijk gevaarlijk zijn. Zo is de reddingsbrigade in 1995 ingezet bij het hoge water waarbij de toegang naar Keent onder water kwam te staan.

Over het Stadsarchief
Het Stadsarchief Oss is gevestigd in de Bibliotheek Oss, op de begane grond aan de Raadhuislaan 10 in Oss. De balie is geopend op dinsdag, woensdag en donderdag van 10.00 tot 17.00 uur. De tentoonstelling, de naslagwerken en de publiekscomputers met de collectiewebsite zijn ook tijdens de openingstijden van de Bibliotheek beschikbaar. Entree is uiteraard gratis. Kijk voor meer informatie op www.stadsarchiefoss.nl of volg het Stadsarchief Oss op Facebook.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant