Bijschrift
Bijschrift

X Y We: treffende voorstelling over intersekse mensen

Kunst en cultuur 193 keer gelezen

OSS | Op zaterdag 24 september is de indringende voorstelling X Y We te zien in de Rabo Zaal van theater De Lievekamp. In deze voorstelling geeft theatermaker Marleen Hendrickx het publiek een kijkje in het leven van intersekse mensen. Kaarten voor X Y We zijn te koop via de website van het Osse theater.

Zo’n 200.000 Nederlanders zijn intersekse: mensen die geboren zijn met een lichaam dat niet voldoet aan de normatieve definitie van man of vrouw. Vaak wordt over hen gezwegen, ook door henzelf, op advies van artsen. Theatermaker Marleen Hendrickx, zelf intersekse, doorbreekt met haar voorstelling dat stilzwijgen en wil ze de emancipatie van intersekse mensen bevorderen. Door onder meer de kennis te vergroten over intersekse, het vaak kenmerkende stilzwijgen daaromheen te doorbreken en te streven naar een wettelijk verbod op ‘niet noodzakelijke operaties’ in dit verband, wil deze voorstelling de grote groep intersekse mensen in Nederland en Vlaanderen uit de anonimiteit halen.

De voorstelling
X Y WE is een indringende voorstelling die een inkijk biedt in het leven van intersekse mensen. Op de vloer staan zes personen van verschillende leeftijden uit alle hoeken van het land, die elk en samen hun verhaal vertellen, sommigen voor het eerst in hun leven. Samen vormen ze een hecht ensemble van ervaringsdeskundigen, geregisseerd naar hun verschillende ambities en talenten. Ze spelen, zeker, maar ze zijn vooral zichzelf tijdens deze uitnodigende vertelling vol verbeelding, lichtheid en humor.

Uit de krant

Uit de krant