Los Criollos.
Los Criollos.

Osse Opera organiseert zangworkshop met Hans Lamers en Los Criollos

Kunst en cultuur 136 keer gelezen

OSS | De Osse Opera organiseert op 8 oktober weer een workshop voor alle zangers in Oss en omgeving. “Met deze workshops voorzien we in een behoefte, zoals uit het aantal deelnemers van de eerste twee workshops is gebleken. Centraal in de derde workshop staat het werk van de Argentijnse componist Ariel Ramirez”, aldus de Osse Opera.

De workshop staat onder leiding van de dirigent van de Osse Opera, Hans Lamers daarbij ondersteund door de Combo Los Criollos. ‘De zingende dirigent’ wordt Lamers vaak getypeerd. “Koorrepetities onder zijn leiding zijn altijd doorspekt met stemvorming en koorscholing”, vertelt de Osse Opera. “Geen wonder dat koorgroepen uit allerlei genres graag en regelmatig een beroep op hem doen als gastdocent of om een workshop te geven. Opvallend daarin is zijn fysieke aanpak en de interactie tussen muziek en drama, tussen zingen en acteren.” Verder coacht Lamers jonge zangers in repertoirestudie en adviseert hij hen in het kiezen van de juiste rollen en partijen. In die hoedanigheid is hij onder meer als gastdocent (specialisatie muziektheater) verbonden aan de Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg. Daarnaast begeleidt hij dirigenten op het gebied van interpretatie en repertoirekeuze. Lamers is vaste koordirigent van de Osse Opera. 

Los Criollos
“De groep Los Criollos, een collectief van veelzijdige musici uit Chili, Argentinië en Nederland, begeleidt al jarenlang op inspirerende en warmbloedige wijze Nederlandse koren als die werken van Ariel Ramirez willen uitvoeren, waarvan de bekendste de Misa Criolla en Navidad Nuestra zijn. Bij dergelijke concerten verzorgen zij ook vaak een voorprogramma, met een keuze uit hun internationale repertoire.” De groep wordt gevormd door Alvaro Pinto Lyon (zang, gitaar, charango, fluiten), Rodrigo Cortes (zang, gitaar, percussie), Renato Freyggang (percussie, fluiten), Fred Abbingh (accordeon, piano, zang) en Umberto Albores (bassist, componist en arrangeur). De leden van Los Criollos zullen de deelnemers kennis laten maken met de stijl, de typische folklore elementen en dansritmes van deze werken van Ramirez. Verder wordt op verschillende liederen uit de Misa Criolla en Navidad Nuestra nader ingegaan. “De bedoeling is niet het instuderen van die stukken maar op een aantrekkelijke manier kennis te nemen van deze muziek. En, zoals Alvaro Pinto al liet weten, gaan we niet alleen zingen maar ook dansen!” Vanwege het grote succes in 2018, staat de Misa Criolla en Navidad Nuestra samen met Los Criollos ook voor dit jaar op het programma van het kerstconcert van de Osse Opera.

Aanmelden
De workshop vindt plaats in Cultureel Centrum de Binnenstad aan het St Barbaraplein 6 te Oss van 10.00 tot 13.00 uur. Inloop is vanaf 09.45 uur. Deelname kost 10 euro inclusief bladmuziek. Aanmelden kan op verschillende manieren, via een email naar penningmeester@osseopera.nl of via het aanmeldformulier op www.osseopera.nl. Daar vind je ook een gedeelte van het concert van 2018. Mocht je na de workshop van 8 oktober nog meer willen weten en leren van de muziek van Ramirez, dan kan dat. De Osse Opera nodigt ieder van harte uit zich aan te melden als projectzanger voor het kerstconcert van 11 december. Dat kan via www.osseopera.nl of via een email aan secretaris@osseopera.nl

Uit de krant

Uit de krant